Това обявиха от компанията

Google са създали първия квантов компютър, способен да изчислява и решава проблеми над възможностите на най-мощните днешни суперкомпютри. Това съобщиха от компанията, цитирани от БГНЕС.

Google спечели ключово дело за "правото да бъдеш забравен"

От там са направили и доклад, който е качен за кратко в сайта на НАСА. В него се казва, че техният процесор е в състояние да извърши изчисления в рамките на 3 минути и 20 секунди, за които на най-напредналия класически компютър Summit са били необходими около 10 000 години.  „Това драматично ускорение на всички известни класически алгоритми дава възможност за експериментална реализация на квантовото превъзходство. Доколкото знаем, този експеримент бележи първото изчисление, което може да се извърши само на квантов процесор", се казва в доклада. Както бе посочено, системата може да извърши само едно високотехнологично изчисление, но за използването на квантови машини за решаване на практически проблеми все още са нужни много години. Докато прототипите на квантовите компютри могат да изпълняват същите задачи, които правят класическите компютри, само че по-бързо.

Google на 21 години: Интересни факти (СНИМКИ)

За разлика от основните бинарни елементи на класическите компютри или битове, които представляват или нули, или единици, квантовите битове или кубове могат едновременно да представляват и едното, и другото. Квантовите компютри могат да обработват огромно количество информация наведнъж, докато традиционните компютри трябва да я обработват последователно. „Това е съществен момент, за пръв път някой показва, че квантовите изчисления изцяло могат да надминат класическите изчисления“, заяви Стив Брюърли, основател на квантовия софтуер „Riverlane“ и съветник в правителството на Великобритания по квантовите технологии. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.