Активизираха се и свлачища в района

Силен снеговалеж и закъсали тирове на прохода „Предела”.  Ситуацията там се усложни драстично. след 18 часа тази вечер. Няколко камиона закъсаха, докато изкачваха прохода от Разлог и се наложи тежка техника да ги мести от пътя. Беше въведена и временна забрана за движение на тежки камиони.

Оранжев код за валежи в четири области у нас

Снегопочистващата техника все пак успя в рамките на три часа да се справи с почистването на пътя и забраната за камиони беше свалена малко след 21 часа вечерта. От пътната агенция  предупреждават шофьорите да шофират внимателно и в следващите часове и да са подготвени за зимни условия.

След няколко часа дъжд, в Кресненското дефиле започнаха да се свличат камъни. На няколко пъти служители на пътната агенция трябваше да спират движението, за да разчистват пътя. Мократа настилка стана повод и за катастрофи.

 

 

Паднали камъни на пътя имаше и между Симитли и Разлог. А продължителният дъжд предизвика свлачище и евакуация в село Пороминово. Близо до централния площад два огромни бетонови блока не издържаха на тежестта на мократа земна маса и паднаха върху пътя под кметството.

„Накараха ме да евакуирам хората, дето са в него, долу има един железарски магазин, отгоре съм аз, един фелдшер и един доктор, който идва във вторник - утре е вторник, така че утре без доктор”, обясни кметът на селото Кирил Калинков.

Променливо време през следващата седмица

В Петричко дъждът предизвика наводнения. Край селата Камена и Ключ преляха водостоци, които не поеха количествата дъждовна вода. От община Петрич започнаха спешни действия, за да се осигури нормална проходимост за хората в региона.

Предупреждава се шофьорите да избягват преминаването през прохода. Ако това обаче се наложи, то трябва да е с необходимата екипировка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.