Бъдещата майка вече е добре и е вкъщи

Бременна в осмия месец жена бедства часове наред, блокирана от снежни преспи в колата си на пътя Варна – Добрич. Спасена е благодарение на намесата на доброволци. „Вече съм добре и съм вкъщи”, заяви в ефира на „Здравей, България” Диляна Георгиева.

Тя е била приета за няколко дни в болница във Варна за задържане. Изписана е в сряда сутринта и тръгнала с колата си към Добрич. Чакали около 2-3 часа на Любен Каравелово, където не били минали снегопочистващи машини. Багер разчистил пътя и тя успяла да стигне до Новаково, където автомобилът отново бил блокиран в снега.

САМО ПО NOVA: Бременна в 8-ия месец в снежен капан на пътя

„Стояхме в колата, на тясно. По-едно време усетих леки спазми, а нямах хапчета, които трябва да приемам за състоянието си”, разказва за преживяното Диляна.

 

 

Тя, съпругът й и свекър й се свързали със спешния телефон 112, откъдето ги свързали с пожарната. От там посъветвали семейството да се върне във Варна. „Аз обаче няма при кого да остана там”, заяви младата жена.

Заедно с нея в снега имало и други превозни средства. Един от шофьорите се обадил на доброволци от групата „Офроуд – град Добрич”. Към мястото тръгнали 6 джипа.

„Искахме да минем през КПП-то. Там не ни пуснаха. Казаха ни, че пътят е затворен и няма как да ни пуснат“, разказва Мирослав Темелков.

За да стигнат до бедстващите, пътували по черни пътища час и половина. Те успели с джиповете си да разбият преспите и да измъкнат всички от снежния капан.

„На места снегът беше 60 – 70 см, където са навяванията. Хората стояха в колите си. При което им помогнахме да ги изтеглим, така че да стоят на безопасно място, за да не пречат на снегопочистваща техника и качихме хората при нас в джиповете, за да ги закараме в Добрич“, добавя Мирослав.

Момчетата от офроуд групата спасяват хората доброволно. Обаждат им се всеки път, когато вали сняг.

За NOVA, областният управител на Варна не можа да отговори защо не властите, а доброволци са се отзовали на сигнала на жената.

„Екипите са помагали на Енергопро. Доста голяма авария е имало, едната от техниките на „Пожарна безопасност” е излязла от строя. А защо фирмите, които снегопочистват не са се включили през днешния ден ще разберем“, каза Стоян Пасев – областен управител на Варна.

Предстои проверка на случая, а Диляна Георгиева е вкъщи и се чувства добре.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.