Здравните власти са категорични - ситуацията се подобрява, а ограниченията са дали резултат

Въпреки протеста на заведенията, няма да има отпускане на мерките за тях от началото на февруари! Това стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб. Здравните власти са категорични - ситуацията се подобрява, а ограниченията са дали резултат. Страната вече отчита под 100 заразени на 100 хиляди души население.  Новите положителни проби за 24 часа са под пет на сто.

Масовата ваксинация може да започне от края на февруари

Действително и днес спорът за отварянето на заведенията не доведе до компромис. Част от обектите все пак ще отворят протестно на 1 февруари, което означава, че ще бъдат и глобени. Междувременно стана ясно, че масовата ваксинация се очаква да започне още следващия месец. Колко ваксини ще бъдат доставени обаче също не е напълно изяснено. Въпреки недоволството и протеста на ресторантьорите, здравният министър остава непреклонен – заведенията няма да отворят в аванс:

„Не се сърдя, не се обиждам на всички квалификации, които се правят по мой адрес. Сигурен съм, че след много малко време най-големите ми критици ще благодарят за всичко онова, което сме правили в момента”, заяви той.

Вместо благодарност обаче от бранша са твърдо решени да се опълчат. Така – на 1ви февруари отворени заведения ще има, независимо от забраната и глобите:

„Да стоим без пари и февруари, няма как да го допуснем. Да, ще сме в нарушение на Закона, но има адвокати. 30 процента от обектите няма да отворят повече никога”, обясни Емил Коларов.

Проф. Ангелов за ресторантьорите: За проявен разум ли протестират?

От щаба оправдаха твърдата си позиция с факта, че вземат решенията на базата на международно утвърден индекс на опасността. В челните му позиции влизат и заведенията - те били също толкова опасни, колкото религиозните сбирки и концертите за правостоящи:

„Смятат се за изключително опасни места за заразяване. Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси.  Футболните мачове, баскетболните, те са в средата. Знаете, че почти не остана футболист, който да не е заразен”, подчерта ген. майор Венцислав Мутафчийски. 

Иначе - здравните власти заявиха, че връщането на учениците в час от началото на февруари ще бъде тест – ако бъде преминат успешно, затворените обекти също ще могат да отворят:

„За нас е много важно да проследим тази 14-дневна заболеваемост и ако няма мърдане…нещата ги правим. Ако има мърдане, затварянето започва отново, от последно отворените сектори”, подчерта здравният министър.

Ресторантьорите излязоха на протест (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ваксинационният план също продължава с неизвестни. От Щаба прогнозират, че масовата ваксинация ще може да започне още през февруари, но с условности. Личните лекари пък са категорични, че два милиона ваксинирани в България до юли е напълно осъществимо, но призоваха пациентите да заявят желанието си още отсега. Най-вероятно всеки личен лекар ще може да ваксинира между 10 и 20 пациенти на ден.

За ваксините, новите мутации на COVID-19 и за маските – в петък в „Здравей, България” гост ще бъде главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.