Мандатът му ще е 5 години, ще се избира с 15 гласа във ВСС

Парламентът реши кой и как може да разследва главния прокурор. Депутатите обсъдиха промени, които предвиждат създаване на нова правна фигура - прокурор, който да разследва обвинител номер 1 или неговите заместници. Промените бяха гласувани окончателно.

Правната комисия прие да има прокурор, който да разследва главния прокурор

Мандатът на този прокурор ще е 5 години. Номинации ще могат да правят както съдийската така и прокурорската колегия към ВСС. Този прокурор ще се избира с 15 гласа от общо 25 в състава на ВСС.

ГЕРБ пренаписа проектозакона за разследващия главния прокурор

От БСП определиха като правно новаторство създаването на фигура на прокурор, който да може да разследва обвинител номер 1 и неговите заместници. 

 

„Как набързо на инат от ГЕРБ се опитват да прокарват този законопроект, въпреки оспорването от цялата юридическа общност, от БСП и ВСС”, заяви от парламентарната трибуна Филип Попов от БСП.

Номинации ще могат да правят съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. А ГЕРБ не отстъпиха от намерението си да създадат тази правна фигура до края на управленския си мандат.   

„Трябва да се въведе една такава фигура, за да се изпълнят и направените препоръки към нас от страна на нашите европейски партньори и да се отговори на обществените очаквания”, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

Коалиционните партньори от ВМРО мотивираха решението си да подкрепят законодателната промяна.

„Главният прокурор е гражданин като всички нас и би следвало да бъде разследван и съден по същите правила, по които се разследва и съди всеки един български гражданин”, каза Християн Митев от „Обединените патриоти”.

„Тази нова фигура, която се въвежда, е ненужна, неразбираема, а вече да твърдим и неефективна”, заяви Крум Зарков от БСП.

До 3 месеца Висшият съдебен съвет трябва да избере прокурора, който да разследва главния и заместниците му.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.