Днес се проведе спешна среща при здравния министър

Спешна среща на здравния министър с шефовете на големите столични болници и кмета на София. Причината е ръстът на заболелите през последните дни. След обсъждане на ситуацията единодушно беше взето решение засега мерките да не се затягат отново, но спешно се затяга контролът.

Ситуацията е притеснителна, но все още е под контрол, категоричен е кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви още, че от общината ще засилят проверките в градския транспорт и моловете затова дали се спазват мерките. От болниците обявиха, че засега имат достатъчно свободни места.

 

 

Екип на NOVA реши да провери как изглежда в момента едно COVID отделение. Примерът е от Втора градска болница в София. В момента там в така наречената „мръсна зона” има 14 пациенти, които са настанени в индивидуални стаи.

Екипът ни открива по двама в помещение, почти до един с тръбичка за кислород на носа. За да се сведе рискът до минимум, всеки от тях носи маска, дори в болничното легло. Стаите се дезинфекцират по няколко пъти на ден.

Здравните власти планират мерки при евентуална трета вълна на COVID-19

Георги Баков, който вече се подобрява, заяви, че коронавирусът не пощадил нито него, нито братята му. След два отрицателни PCR теста обаче до дни си отива вкъщи, вече оздравял.

„Аз бях от хората, които не вярваха в този вирус, но сега съм се уверил в обратното”, заяви пациентът.

Етажът по-горе в болницата в момента е празен, но в готовност всеки един момент да бъде отново отворен, ако пациентите с коронавирус се удвоят.

„Можем да реагираме веднага. По-рано имахме 40 легла, сега по заповед са 30”, каза директорът на Втора градска болница д-р Стефан Узунов.

Расте процентът на положителните проби за COVID-19

Днес на лечебните заведения беше даден срок до седмица да проверят изправността на цялата налична апаратура.

„За нас сега е най-важно, като болнични директори, да бъдем готови с апаратура, с кислородната инсталация, с медикаменти и лични предпазни средства”, обясни директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

От „Пирогов” заявиха, че расте броят на хоспитализираните, заразени с новия британски щам. В момента в лечебното заведение тези пациенти са седем.

„Те не са изолирани, защото веднъж, като си се разболял с едната мутация, няма как да се разболееш и с другата, поне докато си активно болен”, поясни проф. Балтов.

Здравните власти прогнозират нов пик до три седмици (ВИДЕО)

От Столичната община заявиха, че следят ситуацията ежедневно и са в готовност да реагират веднага, ако броят на болните продължи рязко да се повишава. Засега обаче се въздържат от ново затягане на мерките.

„На този етап не е нужно въведените мерки да бъдат променяни. Важно е те да се спазват. Затова контролът се засилва, най-вече в търговските обекти и в градския транспорт”, съобщи столичният кмет.

От общината допълват, че в момента не се налага екипи на полицията отново да помагат на Спешна помощ за транспортирането на болни. Но тази опция също остава вариант, ако се наложи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.