Находката е намерена случайно

Британски учени откриха „странни създания” под дебелия 900 м антарктически леден шелф, съобщи ДПА. Откритието е направено случайно при сондажни работи на шелфа Филхнер Рон.

Специалистите искали да вземат проба седимент и се изненадали, когато видели с камерата животни, прикрепени за скалата на дъното. Те приличат на морски гъби, но може да има и други форми на живот, разказа Джеймс Смит от Британския антарктически институт.

АНТАРКТИЧЕСКА КУХНЯ: Рецепти от цял свят от проф. Пимпирев и Уляна Яркова

Неподвижни животни в подобни условия - пълна тъмнина и температура минус 2,2 градуса Целзий, досега не бяха откривани. На такова разстояние - 260 км от открития океан, са наблюдавани много малко видове.

„Това откритие е един от тези щастливи инциденти, които дават нова посока на идеите. То ни показва, че антарктическият морски живот е невероятно специален и удивително адаптиран към този замръзнал свят”, каза Хю Грифитс, който е съавтор на изследването.

Огромен айсберг се откъсна от ледовете на Антарктида

Прикрепените за скалата на дъното животни са били на 1 500 км от източник на фотосинтеза.

„Откритието ни повдига толкова много въпроси, много повече от отговорите, които дава. Например: „Как са попаднали там?”, „С какво се хранят?”, „Какво ще се случи с тези общности, ако леденият шелф се разпадне?” каза Грифитс.

Статия за откритието е публикувана в сп. „Предели на морската наука” ( Frontiers in Marine Science).

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА