Какви ястия се готвят за учените в българската експедиция

В тайните на Антарктическата кухня ни потапят професор Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции до Ледения континент и техният готвач - Уляна Яркова.

„Имало е години, в които продуктите са се доставяли по-трудно и са употребявани консерви. Сега обаче имаме удоволствието да се храним с вкусни ястия - с месо от близките държави. От Чили и Аржентина идват продуктите за българската експедиция”, разкри Уляна. 

Тя обясни, че храната е достатъчно калорична за учените и работещите. „Месо, правим и кисело зеле. Там зелето е на голяма почти, защото е траен продукт. Успяваме да си го направим с антарктическа вода”, добави още готвачът. 

Проф. Пимпирев обясни, че всичко в Антарктида трябва да е предвидено, защото няма магазини. „Много е хубаво да имаш съседи, отзивчиви, каквито са испанците. Често си разменяме продукти”, добави той.

Още гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.