Проверката е на експерти от Европейския център за транспортни политики

Поредна инспекция на ремонта на магистрала „Тракия”. Участък от 16 километра в района на Чирпан е затворен и в двете платна. Причината са неравностите на пътя, които се отстраняват. Проверката е по инициатива на Европейския център за транспортни политики след сигнали на граждани и организации.

„Граждани са написали че се крадели материали, че се работило изключително некачествено, че едва ли не проформа се прави ремонт”, посочи експертът Диана Русинова.

Затвориха магистрала „Тракия” заради снега

Заедно с представители на Агенция „Пътна инфаструктура” експертите огледаха ремонтните дейности в участъка до Чирпан, както и работата по основните проблеми, свързани с отводняването. Именно водата е причина за създаване на неравностите по трасето.

„Ще има напречни ребра, на откоса, които да могат да подобрят вкарването на водата в дренажа”, заяви инж. Даниел Иваничков.

Използва се 40-тонна импулсна машина за уплътняване на основата на магистралата и рециклиращи машини, които подобряват здравината на пластовете асфалт за отстраняване на неравностите.

„Като над тази основа се прави първи асфалтов пласт, а след това върху него се поставя геомрежата, която разпределя натоварването - оттам нататък се изграждат другите два асфалтови пласта”, обясни проф. Олег Асенов член на УС на АПИ

В КАПАНА НА ЗИМАТА: Снегът ограничи движението по магистрали и проходи

Средната разделителна лента между платната ще бъде асфалтирана за по-добро отводняване и предотвратяване на инциденти.

„Ще спести разходите по косене и опасността, докато се коси, някой човек да загине, защото за последните години имаме петима загинали наши хора, които са вършили дейностите”, посочи инж. Даниел Иваничков.

 

 

Експертите от неправителствената организация потвърдиха, че за ремонтите се използват качествени материали.

„Моите очаквания, както и на колегите, е оттук насетне да нямаме повече проблеми с този път”, заяви Диана Русинова.

Полагането на асфалт и рециклиране на пътя ще продължи при температури над 5 градуса, а инспекциите на независимите експерти - до завършването на участъка от магистралата.

Репортер: Георги Манев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.