През 2011 г. мощно земетресение предизвика авария в централата

Нивото на охлаждащата вода в два реактора на авариралата японска атомна електроцентрала „Фукушима” е спаднало след силното земетресение в района миналата седмица, свидетелствайки за възможни допълнителни повреди, заяви днес компанията оператор ТЕПКО, цитирана от Асошиейтед прес.

Мощно земетресение разтърси Япония (ВИДЕО+СНИМКИ)

Евентуални нови дефекти могат още повече да усложнят и без това трудния процес на извеждане на централата от експлоатация, което се очаква да отнеме десетилетия.

Според ТЕПКО понижаването на равнището на водата в двата реактора показва, че съществуващите повреди са се влошили след земетресението с магнитуд 7,3 в събота, позволявайки изтичането на повече вода.

Предполага се, че изтеклата вода е останала в сградите на реакторите и няма признаци за външно въздействие, каза говорител на компанията. По думите му ТЕПКО ще следи ситуацията.

Над 100 пострадали след 7,3 по Рихтер в Япония (ВИДЕО)

Първоначално компанията съобщи, че няма нищо нередно след труса миналата седмица.

През 2011 г. земетресение с магнитуд 9,1 и последвали вълни цунами предизвикаха авария в централата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА