Няма пострадали българи

Над 100 са пострадали след силното земетресение с магнитуд 7,3 по рихтер в Япония.

По данни на Външното ни министерство няма пострадали българи.

В префектура Фукушима разчистват отломките.  Трусът предизвика свлачище на една магистрала, нанесе щети на някои сгради. Имаше и прекъсване на тока в резултат на което хиляди домакинства бяха без ток. Спрени бяха и скоростните влакове. 

Земетресението разлюля най-силно префектурите Фукушима и Мияги, които преди 10 години бяха ударени от земетресение, довело до цунами и авария в атомна централа. От вчерашния трус са пострадали над 140 души. Те са с леки наранявания в следствие на падащи предмети и счупени стъкла.  

Мощно земетресение разтърси Япония (ВИДЕО+СНИМКИ)

От компанията оператор на атомната централа Фукушима, която аварира след  силния трус през март 2011 г., заявиха, че по време на земетресението в събота се е разплискало незначително количество вода от резервоарите за съхраняване на отработеното гориво, но няма сериозна промяна на радиационния фон и опасност за сигурността на централата.

На много места имаше прекъсвания на електрозахранването, но постепенно се възстановява мрежата. Нанесени са щети и на инфраструктурата по която се движат скоростните влакове. 

Работници разчистват голямата крайбрежна магистрала, свързваща Токио с градовете на север, където се е задейства свлачище. Блокирани от паднали скали са още няколко по-малки шосета. Експертите предупредиха, че ще има вторични трусове. Много японци прекараха нощта в евакуационни центрове, където в рамките на противоепидемичните мерки вече са били разпънати палатки. За да се осигури вода за някои райони беше мобилизирана и армията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.