Проф. Петров и проф. Гаврилов с коментар за празника

„Според мен това е правилният национален празник на България като дата. Символиката е такава, че това не е край, а по-скоро едно начало на една нация. Аналогията може да е същата и със сегашните времена, когато има нужда от обединение. Това може да е пример за нас, които изживяваме наистина трудни времена”, каза в ефира на „Здравей, България” кардиологът проф. Иво Петров.

„Присъединявам се към мнението на проф. Петров, че този ден трябва да бъде свещен. Както е свещена 681 г. Нека да няма спорове - нацията има нужда от обединение, единение. Тя има нужда от възпитание, най-вече от младото поколение”, допълни онкологът проф. Иван Гаврилов.

Проф. Петров посочи, че мисията на лекарите от историческите времена и на настоящите е една и съща.

„Това, което са направили героите на тогавашното време, смятам че до голяма степен в момента се върши и от колегите на първа линия, които се борят с един толкова голям и мощен враг. Именно сега ще се прояви характерното за българите качество, че сме способни да се обединяваме, когато срещу нас има голяма съпротива и заплаха”, каза той.

Гостите в студиото засегнаха и медицинския аспект на пандемията. Проф. Петров посочи, че в момента се намираме в третата вълна.

„Това не е изненада за никого в международен и национален мащаб. Добрата новина е, че тежестта на заболяването не е чак толкова свирепа, колкото беше в края на ноември. Тежкоболните не нарастват с такъв темп, с който броят на случаите”, добави кардиологът. 

Според него все още няма мотив за притеснение и е на мнение, че здравната система ще издържи.

„Аз лично смятам, че не трябва да се разхлабват мерките. Фактите показват, че имаме рязък скок на заболеваемостта. Не може от една страна да се решава политически, от друга професионално”, каза проф. Гаврилов. 

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.