Ще докарат ли екзотичните храни нова зараза?

Пушени маймуни, глави от костенурки, прилепи - на пазара в Мбандака в Конго се предлагат най-различни екзотични месни продукти. Конгоанците държат на тях, защото са важен източник на протеин. Но те имат опасен привкус - редица заболявания като птичия грип, СПИН, ебола и COVID-19 са именно зоонотични - тоест, предават се от животните на човека. От този вид са цели 75% от новите заболявания, връхлетели хората напоследък. Жълтата треска, различни форми на инфлуенцата, бясът и борелиозата също спадат към тях, пише Deutsche Welle.

Диво, вкусно и пълно с вируси

В Западна и Централна Африка ловът и търговията с много видове диви животни са легални или поне полулегални. „Тук става дума за традиционни хранителни навици и култура”, казва Луви Нгулука от неправителствената организация „Wildlife Crime Prevention”. Организацията се бори срещу незаконната търговия с диви животни в Замбия и съседните държави. Освен това, обяснява Нгулука, този вид месо се цени все повече - и така се превръща в стока, с която легално биха могли да се сдобият само богатите.

Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан

Според преценките на ООН по поречието на Конго годишно се ловуват до 5 милиона тона месо от диви животни. Само в Демократична република Конго всяка година се консумират 1 милион килограма такова месо. Междувременно то се изнася и по целия свят - идеална предпоставка за разпространението на вируси.

Сегашната пандемия е показателен пример за опасностите, произтичащи от този вид месо, защото вирусът прескочи от животните към хората. Достатъчни могат да бъдат консумацията на неправилно приготвено месо, ухапването от животно или контактът с животински телесни течности, уточнява Deutsche Welle.

„Появата на COVID-19 не беше изненада”, казва Луви Нгулука и добавя: „Това не е първото заболяване, което се дължи на дивите животни. И се съмнявам, че ще е последното”.

Две маски: мода или по-добра защита?

По данни на мрежата GIDEON, която изследва инфекциозните заболявания и епидемиите, в периода между 1980 и 1985 година е имало близо 1 000 силни избухвания на зоонотични заболявания. Между 2005 и 2010 броят им е бил почти три пъти по-висок.

„Причините за този ръст са многообразни, не е само месото от диви животни”, казва експертката Улрике Бекман и пояснява: „Ние разрушаваме последните функциониращи екосистеми, нахлувайки в тях. Чрез бракониерството, лова, изсичането на горите, строежа на пътища и изграждането на населени места ние се оказваме лице в лице със заплахата да влезем в контакт с опасни за нас зарази - контакт, до който при естествени обстоятелства не би се стигнало”.

„Следващата пандемия е само въпрос на време”

ООН предупреждава, че до края на века тропическите гори по Конго може напълно да изчезнат. Тогава животните и вирусите, които те носят, неминуемо ще стигнат до хората - с катастрофални последици. Защото в днешния глобализиран свят тези вируси се разпространяват изключително бързо чрез транспорта на хора, животни и стоки, обяснява Улрике Бекман и предупреждава: „Следващата пандемия вече се задава. А ние просто не можем да си я позволим”.

Експертката настоява за политически мерки в световен мащаб, които да сложат край на търговията с диви животни, на климатичните промени, на индустриалното животновъдство и унищожаването на околната среда. Тъй като опасност се крие не само в консумацията на нелегално месо от диви животни.

„Новият опасен вирус може да бъде пренесен от следващия кърлеж, който прекоси Алпите. Избухването на следващата пандемия е само въпрос на време”, предупреждава Бекман.

Източник: Deutsche Welle