Мнозина са недоволни, защото нямат избор за ваксина

Oт днес започна ваксинирането на записалите се през онлайн платформата. Общо над 80 хиляди души са заявили желание да се имунизират. Наличието, обаче, само на една от ваксините, отказа част от хората. Здравните власти обявиха, че ще се поставя предимно препарата на AstraZeneca.  Точно в 8 часа започна ваксинацията  в  столичната  Окръжна болница. Там записалите се само за днешния ден са 140.  Стефан и Кристиян са от първите. И двамата са получили еднакъв час за ваксинация - 8.40. Нямат предпочитания коя ваксина ще им бъде поставена.

“Никакви притеснения нямам. Имам пълна вяра на медицинските специалисти. Колкото се може по-бързо по-голяма част от хората да направят това нещо", заяви Стефан  Ралчев. А Кристиян Цанков беше категоричен: „Според мен това е правилният избор”.

ЕС изнася милиони дози ваксини въпреки вътрешната криза с доставките

Някои от записалите се обаче се отказаха, тъй като единственият препарат, който се предлага за ваксинация е този на AstraZeneca, а са пожелали РНК ваксина.

 “Ако някой не се появи, следващият минава. Така или иначе количествата могат да бъдат съхранявани за съответен период от време”, посочи д-р Ивелина Георгиева, заместник-директор на МБАЛ „Св. Анна”.

От сутринта ваксинацията започна по график и в „Пирогов”.

“Исках Pfizer или Moderna, но нямаше. Много съм разочарована, защото се чувствам излъгана, но прецених, че е по-добре да се ваксинирам”, заяви Саня Обретенова. А според Пламен Иванов няма никакво значение, с която ваксина ще го имунизират:” Няма никакво значение. Просто да си върнем стария живот обратно, защото с тези ограничения е непоносимо”.

Евроагенцията по лекарствата одобри четвърта ваксина срещу COVID-19

В Пловдив без опашки и напрежение стартира онлайн ваксинирането. 140 души са се записали в един от пунктовете. „Ако пациент пропусне часа си или не дойде в деня, тогава трябва да бъде презаписан и да дойде отново. За месец март нямаме свободни дати, а за месец април още не е отворена системата”, посочи д-р Екатерина Петкова, зам.- управител на ДКЦ “Пълмед“ – Пловдив.

В Пловдив паралелно с електронната система, ваксинация започнаха да извършват и  два мобилни имунизационни кабинета. Първата спирка на мобилния кабинет е предприятие за велосипеди. ОТ 900 служители. 80 са пожелали да се ваксинират.

„Чувствам се добре и по този начин спестявам време да ходя да се редя по опашки”, заяви Николай Бахаров – служител в частна фирма.

Проф. Мутафчийски: Нарастването на смъртността - най-бързо от септември насам

Бизнесът твърди, че мобилното ваксиниране е огромно предимство, защото спестява не само време,  но и разходи.

 „При нас работата е организирана в групи, в участъци, т.е. на конвейрен принцип, така че липсата на един-двама-трима или 10-15 души вече е съществен проблем за производителността”, посочи Николай Бояджиев-  оперативен директор на компанията.

Само за два часа над 1000 работници от десетки фирми са се записали за ваксиниране от мобилните екипи.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК