До момента само 6,5% от хората в Общността са имунизирани

Европейският съюз изнася милиони дози ваксини срещу COVID-19 към трети страни, въпреки вътрешната криза с доставките, пише "Ню Йорк Таймс". 

Блокът води битка със съюзници заради доставки на дози ваксини срещу коронавируса и наскоро бе обвинен във „ваксинален национализъм“. Документи показват, че Съюзът е изнасял много дози, дори на фона на собствения си недостиг.

Европейският съюз е изнесъл 34 милиона дози от ваксините срещу COVID-19 през последните седмици към десетки страни, което доведе до изоставането в процеса на имунизация спрямо държави като САЩ, Великобритания и Израел.

34 млн. ваксини срещу COVID-19 са изнесени от ЕС от февруари

Съюзът е подложен на ожесточена критика за „ваксинален национализъм“, която се засили миналата седмица, когато Италия блокира малка пратка от дози до Австралия, засилвайки решителната борба за крайно необходимите ваксини.

Размерът на износа обаче, записан в подробни, строго съхранявани документи, анализирани от „Ню Йорк Таймс“, показва, че Европейският съюз, не само не е „протекционистичен”, а всъщност е бил база за износ на ваксини.

Тази новина, разпространена от неназовани източници в ЕС, трябваше да възмути европейските граждани в 27 държави, които все още чакат своите дози, наблюдавайки как американци, британци, израелци и други "препускат" през ваксинационните си планове и възобновяват обществения живот и икономическа си дейност.

Към момента само 6,5% от хората в Европейския съюз са били ваксинирани, в сравнение с близо 58% от израелците, които са получили поне една доза ваксина. 33 на сто от хората във Великобритания и 18% в САЩ, според данни, събрани от OurWorldInData, също са получили доза ваксина.

ЕС удължава ограниченията за износ на ваксини

Дали да се разкрие информация за износа от ЕС беше обсъждано в коридорите на Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, която е в основата на снабдяването с ваксини и понесе най-големия политически удар за недостатъчното им внедряване.

Няколко длъжностни лица от ЕС обаче твърдяха, че разкриването на огромния износ, който осигурява страните по света с ваксини и помага за рестартирането на световната икономика, може да помогне за репутацията на Европа след спора от миналата седмица.

Италия успя да блокира пратката до Австралия миналата седмица, съгласно ново правило, което позволява на всяка страна членка да спре износа на ваксини, произведени в Съюза. 

Решението на Италия беше смел, макар и символичен ход, да подтикне блока към по-големи изисквания към фармацевтичните компании. (Компаниите имат договори със страни по света, но детайлите по сделките често са тайни, което затруднява достъпа до информация за обещаните доставки на различни страни.)

Нов спор между Лондон и Брюксел за доставките на ваксини

Въпросът за производството и износа на ваксини доведе до ожесточени спорове между Европейския съюз и Великобритания, на фона на обвиненията, че ЕС иска да лиши страната от дози ваксини, отчасти защото Великобритания се справя много по-добре с кампанията си за ваксинация след напускането на блока тази година. Всъщност, данните за износа от ЕС показват, че Великобритания е най-големият вносител на дози, произведени в Съюза.

Напрежението достигна своята кулминация в дипломатическа разпра в сряда, след като висш служител на ЕС обвини САЩ и Великобритания, че са въвели „пълна забрана“ за износ.

Британското правителство яростно отрече обвинението. Но на практика Великобритания не изнася ваксини, разрешени за употреба в страната, въпреки че заяви, че ще бъде готова да даде излишни дози на съседна Ирландия - след като постигне целите си за ваксинация.

ЕК договори още 4 млн. ваксини от Pfizer/BioNTech

Британски държавен служител заяви, че ваксините, произведени в Обединеното кралство, се разпространяват според договорите между компаниите и британското правителството.

Съединените щати също задържат дози, произведени в страната.

Говорител на Moderna заяви, че цялото производство на компанията в САЩ е било изкупено от правителството. Президентът Байдън обеща миналата седмица, че всички възрастни в САЩ ще получат поне една доза ваксина до май.

Блокът изоставаше със седмици от САЩ и Великобритания при приключването на сделките с фармацевтични фирми миналата година и беше критикуван, че действа твърде бавно. Но осигури широко портфолио от ваксини при изгодни условия от името на своите членове, което предостави на страните относително бърз достъп до имунизация, за който повечето не биха могли и да мечтаят, ако действаха сами.

Здравните власти: Нито една партида ваксини в България не крие риск за хората

Скоро след стартиралото разпространение на ваксини в края на декември, Блокът започна да търпи проблеми с доставките. Първо, Pfizer заяви, че намалява доставките, за да подобри производството си в Белгия. След това AstraZeneca, която има производствени мощности в ЕС и Великобритания, съобщи на Съюза, че ще достави само 31 милиона от обещаните 80 милиона дози през първото тримесечие на годината.

Moderna, чиято ваксина също е одобрена за употреба в ЕС, също е имала известни проблеми с доставките. Много държави членки също не са направили достатъчно за ваксините, които имат, заради лоша организация и логистика.

От 34 милиона дози ваксини, произведени в базирани в ЕС съоръжения, които са били изнесени между 1 февруари и 9 март, над девет милиона дози са отишли ​​във Великобритания, според разкритите документи.

Редица сигнали за проблеми с електронното записване за имунизация

Вторият по големина получател на ваксини, произведени в ЕС, е Канада, която получава почти четири милиона дози миналия месец, докато третата по големина - Мексико, е получила 3,1 милиона ваксини.

ЕС също така изпрати 954 000 ваксини до САЩ от началото на февруари.

Противоречието да бъдеш основен световен производител на ваксини, докато се опитваш да ваксинираш собствения си народ, стана болезнено ясно в ЕС в началото на тази година.

В края на януари Европейският съюз одобри ваксината на AstraZeneca за употреба в своите 27 държави, но надеждите, че тя ще ускори бавното имунизиране, бързо бяха прекъснати. Компанията разкри големи производствени проблеми и намали обещаните доставки за първото тримесечие на годината.

Чили изпревари Израел по темп на ваксиниране

Европейските служители бяха ядосани, заявявайки, че компанията е облагодетелствала Великобритания, като поддържа стабилни доставки за страната, а същевременно намалява драстично дозите за ЕС. Последиците от раздора с AstraZeneca, които се превърнаха в политически проблем в отношенията между ЕС и Обединеното кралство, доведоха до това Блока да въведе правилото за контрол на износа.

Всяка фармацевтична компания, осъществяваща производство в ЕС, ще трябва да поиска разрешение за изпращане на флакони в чужбина. Комисията, обвинена във ваксинален национализъм, заяви, че политиката е насочена към принуждаване на фармацевтичните компании да бъдат прозрачни и да изпълняват договорите си с ЕС изцяло, вместо да пренебрегват Блока - където са работили - за да обслужват други глобални клиенти.

Италия беше първата страна, която се позова на правилото за контрол на износа и до момента е единствената, която го е приложила. Очаква се правилото да остане в сила до края на март.

В Израел пускат ваксинираните на закрито в заведенията

Експертите казват, че Европейският съюз е постъпил находчиво с това да не ограничава износа, за да облагодетелства собственото си население, дори ако това послание не е популярно в краткосрочен план сред раздразнените европейски граждани.

От една страна, дълбоко глобализираният характер на веригите за доставка на суровини за производството на ваксини означава, че ЕС, който внася компоненти от 83 производители в световен мащаб, за да произвежда ваксините, е по-добре да не предизвиква търговска война заради тях.

И политически погледнато, подобреното предлагане през второто тримесечие на тази година означава, че националните правителства в ЕС ще трябва да спрат да обвиняват Европейската комисия за собствените им неуспехи и да разпространят ваксините бързо в страните си, каза Джейкъб Фънк Киркегор, старши сътрудник на Германския фонд „Маршал” и на Института „Питърсън” в Брюксел.

„За правителствата винаги е било удобно да се каже, че ръцете им са вързани, защото нямат достатъчно ваксини заради Европейската комисия“, каза г-н Киркегор.

Евроагенцията по лекарствата одобри четвърта ваксина срещу COVID-19

Последните данни показват, че около 40% от дозите, закупени от ЕС и раздадени на страните членки, остават в складове, отчасти поради лоша логистика.

„Ще става все по-трудно да продължавате да сочите с пръст към Брюксел и да казвате, че не правят достатъчно“, добави г-н Киркегор.

Но засега внедряването в Блока е толкова лошо, че държавите членки са изкушени от предложенията за допълнителни дози на черния пазар, а няколко от тях използват все още неразрешени ваксини в Съюза, включително руския "Спутник V".

Надеждите, че неприятностите с доставките могат да бъдат облекчени през второто тримесечие на тази година, до голяма степен зависят от производствения капацитет на AstraZeneca и стабилния план за доставка от Johnson & Johnson, чиято ваксина срещу COVID-19 ще бъде разрешена от ЕС в четвъртък.

И все пак има опасения, че „Джонсън и Джонсън” също може да намали предлагането на дози за Блока, което предизвика иск от ЕС до правителството на САЩ за заем от 10 милиона дози.

Длъжностни лица в САЩ и Европейския съюз заявиха, че искането е отказано.