В „Събуди се“ продължават портретите на жени от кандидат-депутатските листи

В „Събуди се“ продължават портретите на жени от кандидат-депутатските листи. Срещаме ви с Мария Капон от листата на коалицията „Изправи се! Мутри вън“ в Пловдив.

Вие сте в политиката отдавна. Още от 1992-а година. И не веднъж сте казвала, че искате да останете дългосрочно. Това ли е причината да загърбите различията си с Мая Манолова и да се обедините?

„Ние с госпожа Манолова се познаваме от 2005-а година. В този единствен мандат тя беше за първи път и аз. Като хора, които идват от два различни региона, от Пловдив и от Кюстендил, в две различни части на сектора, в левицата и в десницата. И по някакъв начин имахме общи теми, тогава, когато ставаше въпрос за националните теми и тогава, когато ставаше въпрос за много важните човешки теми. Когато трябваше да се осигурят подписи, за да внесеш един законопроект, примерно на майки срещу дрогата, да промениш наказанието с лечение. Тогава, когато трябваше да направим фонда за ин витро, за репродуктивност. И в същото време ние можехме да спорим. Защото днес в политиката не е това, което някак си от 90-те години се смяташе. Ние не сме врагове. Ние сме само опоненти в даден момент. И когато имаме общи цели, ние можем да ги преследваме”.  

Коя е тази обща цел?

„Възстановяване на демокрацията. Премахване на едноличния режим. Това означава Народното събрание да може да извика министър-председателя, да може да иска истински контрол, да бъде вносител и да създава политиките”.

Мислили ли сте вече с кого бихте се коалирали? С кого бихте работили в Парламента, ако влезете?

„Всички видове сценарии са за анализаторите. Аз съм политик. За мен важна е датата 4-ти април. Когато направих при един от вотовете на недоверие срещу тройната коалиция речта за чистите ръце и казах, че мутрите ще превземат държавата, тогава, може би, никой не очакваше, че 10-12 години по-късно целият площад ще вика „Мутри вън”. И това е нещото, което се вижда. Операция „Чисти ръце” беше това. Смисълът е да няма ляво и дясно”. 

Кой би бил партньорът?

„Със сигурност извън парламентарната опозиция и тази като „Демократична България” от една страна, „Има такъв народ”, които са декларирали, са нашия естествен алианс. Единствените, с които никога няма да вляза в колаборация са ултранационалистите.Това е невъзможният алианс за парламента. Но за съдебна реформа, ако искаме да направим съдебна реформа, то в алианс с „Демократична България”, в алианс с „Има такъв народ”, с останалите парламентарни групи, които имат воля и искат да  я направят, трябва да се намери мнозинство. Ако не се намери такова мнозинство, то трябва да се отиде на избори. Площадът искаше промяна”.

Бяхте ли на площада на протестите?

„Аз бях на протестите много по-малко от всички останали. В къщата имам любими хора, които са на възраст, и които трябва да пазя. Бях на протестите обаче на 2-ри септември, когато през ръцете ми и през ръцете на много от момичетата минаха поне 50-60 обгазени човека. И видях как полицията ги обгазява. Видях техните очи. Видях ужаса, на който бяхме поставени”.

Цялото интервю гледайте във видеото.