30 автомата ще бъдат поставени в цялата страна

БДЖ ще реализира иновативна идея. Българските железници ще поставят 30 автомата за билети в цялата страна. Целта е да не се образуват големи опашки от чакащи пред касите. Първите машини вече се намират на Централна гара – София.

От БДЖ уточняват, че с устройствата се работи лесно. Гражданите трябва да изберат дестинацията, броят на билетите и да платят с дебитна или кредитна карта.

Елка Сомова е на 65 години и е тръгнала на път за село в Родопите. До там няма директен транспорт, затова се качва на влака за Пловдив, а билет си закупила по традиционния начин.

Сред чакащите влака за Пловдив е и Румен Ковачев, който е с около 30 години по-млад от Елка. За да избегне опашките пред касите използвал телефона си.  „Видях, че има и в интернет възможност за онлайн билет“, казва той.

И двамата разбират за билето-издаващите машини от екипа на NOVA. Мненията им обаче са полюсни за това дали автоматите ще са oт полза за всички, заради начина на плащане.

Обяснението защо билети няма да се купуват с пари в брой се криело в опасността от кражби. „Самите пари в машината имат притегателна сила“, казва търговският директор на БДЖ Константин Азов.

Затова Елка има различна идея къде трябва да се поставят машините. „По-хубаво е една такава машинка да има вътре във влака. Качвам се на влака, пускам си паричките и получавам билетчето“, коментира тя.

Автоматите за билети вече са монтирани на по-големите гари у нас, но ще заработят най-рано през лятото.