СТРЕСЪТ ОТ ПАНДЕМИЯТА: Емоциите варират от краен оптимизъм до панически страх

В психиатрия настаняват индиецът, който с агресивното си поведение стана причина самолет от Париж до Делхи да бъде извънредно приземен в София.

А в София вчера видяхме бой между момичета и стрелба в училищен двор.

Междувременно се увеличават сигналите  за домашно насилие.

"Пандемията промени ежедневието, не е ясно какво ще е нашето утре. Хората с психични проблеми са особено чувствително от всякакви промени. Стахът и несигурността, самотата карат и тези, които не са болни, също да загубят увереност", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Елена Иванова, психиатър от "Александровска" болница.

Специалистът заяви още, че пациентите, преминали COVID-19, споделят за тревожност, безсъние.

"Усещането за кататрофалност, за невъзможност да се справи човек с ежедневието, е индикатор за това, че е нужно да се посети психиатър", добави д-р Иванова.

Д-р Николова: Мерки трябва да има, но трябва и да се спазват (ВИДЕО)

Тя сподели, че към всичко това се прибавя и стигмата да си болен, да носиш зараза, което прави пациентите с COVID объркани, самотни, безпомощни, на което специалистът трябва да реагира и отговори адекватно, да намери алтернативи, които да предложи на страдащите.

Лекарят препоръча стратегии за справяне с такива негативни състояния, като човек да си каже, че прави взможно най-доброто в ситуацията, в която се намира, или да благодари за всичко, което е получил, но досега не е намерил време да го направи.

Д-р Елена Иванова заключи, че важното е какво предизвиква загубата у всеки човек, а в  такава пандемична ситуация обществото трябва да разбре, че всички трябва да са заедно.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.