Кога ще отменят смяната на лятно и зимно часово време?

80% от европейците, участвали в допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната. Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 година. Но поради липса на консенсус кое от  двете времена да установим завинаги, старата практика продължава. И на 28-ми март, неделя, трябва отново да сменим часа.  

"Зимното време е естественото време. Множество медицински изследвания доказват, че смяната му с лятното оказва неблаприятно влияние върху хората, животните, домашните любимци", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS д-р Бойко Вачев, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Според него повечето хора не искат вече времето да се сменя. Но за специалиста това не е най-важният въпрос в момента, след като целият свят е в състояние на пандемия.

"Има мнение, че сега е подходящ момент да се отмени завинаги смяната на времето, тъй като сега много предприятия, учреждения, образователни институции работят на тотално различен режим, и те бързо ще се адаптират към новото", допълни още ученият.

За д-р Вачев каквито и последствия да има от отмяна или не на смяна на времето, те ще бъдат незначителни, ако ги сравним с последствията от пандемията, причинена от COVID-19, защото едва ли сега е най-важният и належащ проблем за решаване.

Той добави, че този проблем е междусекторен, териториален, образователен и информира, че хората от селските местности са по-склонни да поддръжат зимното време, което е свързано с животните, а в градска среда хората започват по-късно работа и работният ден продължава до късни часове, от което следва, че компромис между тези две разбирания не може да има все някой ще бъде ощетен и избирането на едното от двете времена няма да бъде компромисно.

В предаването пред репортера Гергана Найденова психологът Михаил Михайлов разкри възможно ли е промяната в биологичния ритъм да доведе до някакви психологични проблеми при някои хора и даде съвети за справяне с евентуални проблеми. Как да се адаптираме по-бързо и лесно към промяната?

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.