Демонстрация от Румяна Дечева, член на Обществения съвет на ЦИК

Машини за гласуване на изборите на 4 април ще има във всички изборни секции с над 300 гласоподаватели. Машинната тежи не повече от един лаптоп и пристига в добре защитен куфар. От ЦИК уверяват, че транспортирането няма да й се отрази на качеството на работа.

Всеки, който желае, може да си носи найлонова ръкавица или такава, закупена от аптека, за да не пипа с голи ръце машините.

Във всяка секционна избирателна комисия ще има 2 вида карти. С едните ще се стартира изборният ден. Освен това, всяка избирателна комисия ще получи още в събота вечерта код за отключване на машината. При стартирането й ще се отпечата протоколът с партиите. Навсякъде в него трябва да пише 0.

„Това е в уверение, че машината не съдържа гласове, които са предварително дадени”, обясни Румяна Дечева, член на Обществения съвет на ЦИК. И допълни, че машината е изключително добре защитена.

Показаха машините за вота пред Народното събрание (ВИДЕО+СНИМКИ)

Когато отиде да гласува, избирателят, решил да направи това машинно, получава карта. Вкарва я в машината и на монитора се появява списък с партиите. На всяка страница има до 13 партии. Затова за настоящите избори списъкът ще е на 3 страници. Ако изборът ви не е в първата страница, трябва да изберете следващата и да потърсите партията, за която искате да гласувате.

„Както и при гласуването с хартиени бюлетини, всеки може да получи помощ”, обясни Дечева.

След това продължаваме с опцията „преглед” и се отваря прозорец, който ни пита дали сме сигурни за избора си. Тогава се натиска бутон „гласувай”. После машината ни отпечатва разписка. Тя се прегъва и се пуска в кутия в СИК.

„Ще има техническо лице във всяка Секционна избирателна комисия”, обясни Дечева.

Веднъж започнал да гласува на машината, избирателят не може да се откаже.

На машината ще има пломба, която ще затваря хартията за принтера. Самата машина ще пристигне с пломба, която пази флашката с информацията. Тя пък е пломбирана с номер.

„Машините не се подменят, ако се развалят в изборния ден”, обясни Румяна Дечева.

В края на деня се изкарва протоколът.

Обучението на секционните избирателни комисии вече тече.