Изяснява се дали е употребил алкохол или наркотици

Синът на кмета на Панагюрище попадна в ареста след екшън с три блъснати коли. В нощта срещу вторник Иван Белишки се врязал в паркираните автомобили и в магазин, а след това избягал. Прокуратурата разбра едва днес за инцидента. Разследването ще се извършва под специалния надзор на Върховната касационна прокуратура заради съмнение за „чадър” над кметския син.

Камион блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Часът е два през нощта във вторник. Иван Белишки удря с автомобила си три паркирани коли в центъра на Панагюрище и се врязва във витрината на магазин, след това си тръгва. Автомобилът на 21-годишния мъж е бил намерен изоставен край пътя извън града. Полицаите след това са го откарали на паркинга на районното управление. Следа от кметския син обаче нямало. По информация на NOVA той е отишъл в къщата на дядо си Иван.

„Да, участвал е. Не знам нищо. Знам само това от вашата телевизия. Аз нямам връзка с тях. Да, в нашата къща е бил. Той не се е крил”, обясни дядото на задържания.

ОКОНЧАТЕЛНО: 3,4 г. затвор за шофьора, прегазил две жени в Карнобат

Над 30 часа след инцидента, едва тази сутрин, от прокуратурата получили информация за катастрофата с Иван Белишки.

„Ще се извърши проверка в полицията в Панагюрище какви са били причините да бъде установен толкова късно и защо прокуратурата е уведомена по-късно”, каза говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Пламен Пантов.

Разследването ще се извършва под специалния надзор на Върховната касационна прокуратура.

 

 

Въпреки многобройните опити на екипа на NOVA да се свърже с кмета Никола Белишки, той не вдигна телефона си. Не беше отишъл и на работа.

Следобед Иван Белишки се сдоби с обвинение за екшъна.

„Ще му бъде взета и мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лева. Тя се определя съобразно тежестта на извършеното престъпление. В конкретния случай текстът, по който е образувано досъдебното производство, предвижда лишаване от свобода една година или пробация”, добави Пантов.

ПРИ СПЕЦАКЦИЯ: Откриха огромна колекция от антични монети и старинни предмети

Назначени са експертизи, които да установят дали кметският син е бил пиян или дрогиран по време на инцидента. След ареста, днес от Софийската градска прокуратура внесоха в съда обвинителен акт срещу Иван Белишки за продажба на културни ценности и побой над полицаи от 2019 година.