От МВР съобщиха как ще бъдат обезпечени изборите

От МВР обявиха какви са предприетите действия по обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящия вот в неделя.

От министерството припомниха, че е създадено междуведомствено звено за противодействие за нарушенията в изборния процес. В него участват представители на МВР, прокуратурата и ДАНС.

До момента са постъпили 144 сигнала за нарушение на изборните правила, по 163 преписки са образувани предварителни проверки, има 14 досъдебни производства, задържаните са 34-ма, а профилактираните - 1053.

ВРЕМЕ ЗА ИЗБОРИ: МВР готови с организацията около вота

Извършено е обследване на печатниците за изготвяне на изборните материали на всички 31 РИК и на местата, където се съхраняват изборните книжа и машините за гласуване.

Утре от 12 до 17 ч. ще се създава организация за охрана на устройствата за машинно гласуване в областните центрове. В неделя над 20 000 служители на МВР ще охраняват изборите. 

В страната ще има 409 подвижни секции за трудноподвижни хора. COVID-секциите в болници са 88, а 185 са подвижните. 

ГРАО ще проверява за нарушения при вота на 4 април

Ще се извършва ускорено издаване на лични карти и удостоверения за гласуване. Служителите в бюрата за издаване на удостоверения при неналичие на лични документи ще работят и на 3, и на 4 април (съответно в часовете 08:30 - 17:00 и 08:30 - 19:00). Удостоверение може да се издаде във всяко едно РУ или ОД на полицията. Не се дължи държавна такса.