Кмет забрани разкриването на една българска избирателна секция

Във Франция разкриха 17 изборни секции за вота на сънародниците ни на парламентарните избори. Три от тях бяха в българското посолство в Париж. Изборният ден продължи до 20 часа местно време. 

Той обаче започна със скандал. Не разрешиха разкриването на секция за гласуване в град Моасак, който се намира до Тулуза.

В населеното място има голяма българска общност. Там целогодишно живеят 100-150 души. През лятото обаче българите – основно сезонни работници – наброяват около 1500.

Миналото лято е избран нов кмет на Моасак. Той е от крайната десница на Марин льо Пен и ясно показва неприязънта си към българската общност. Именно кметът отказва да се открие и избирателна секция в града. Префектът на целия регион пък излезе с уведомително писмо, че секция в града не може да бъде разкрита, защото има опасения, че не могат да се спазят всички санитарни мерки с оглед на здравната криза.

„Имаше табели, но ни откачиха всичко. Имаше и принтер, и лаптоп. Конфликтът се състои в това, че тук има български магазини и всяка неделя има пазар. Повечето българи стоят пред българския магазин, което не е редно. Разговарят отвън, люпят семки, нарушават правилата и полицията ги глобява. Това обаче няма нищо общо с изборния ден. Франция не е Европа, това е проблемът”, заяви Йосиф Пашов, който е член на секционната избирателна комисия.

Въпросният кмет желае да превърне Моасак в туристическа дестинация. Той обаче обвинява българските граждани, че не спазват всички мерки, които са наложени там.

Един друг кмет обаче за първи път организира чуждестранни избори в своето населено място. Това е кметът на Ансени Сен-Жерон - Реми Орон. Той прие българската секция с удоволствие.

„Особеност на нашата община е, че предлага повече работни места, отколкото жители има – 12 000 работни места срещу 11 000 жители. Това е така благодарение на големите международни компании, които се намират в района. Тук провеждаме избори за чуждестранна страна за първи път. Изненадахме се, когато от българското посолство поискаха от нас да открием избирателна секция. Веднага отговорихме положително, защото за нас това е право за упражняване на демокрацията във вашата страна”, каза той.

Като цяло изборният ден премина спокойно в цялата страна. Появила се е обаче информация и съмнения за закупуване на гласове в Бордо.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК