Вижте къде дадоха своя глас

Някои от лидерите на основните политически сили, които според социолозите имат шанс да влязат в 45-ото Народно събрание, вече гласуваха.

Бойко Борисов гласува (ВИДЕО)

Пръв своя глас даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя.

„Благодаря на всички, които се занимаваха с изборите. Огромна работа свършиха. Това са най-скъпите избори, защото близо 50 милиона струваше само машинното гласуване. Близо 10 000 машини са взети и разнесени, хората могат да гласуват на тях, така че да са честни и прозрачни изборите”, коментира Борисов.

Румен Радев: Тези избори ще са първата стъпка към нормалността

Президентът Румен Радев призова българите да вземат съдбата си в свои ръце.

"За свободна, справедлива и просперираща България. Българите вземаме съдбата си в свои сърце. Тези избори ще са първата стъпка към нормалността", каза държавният глава.

Цвета Караянчева: Гласувах за стабилност и прозрачност в управлението

„Гласувах за стабилност и прозрачност в управлението на страната. Гласувах за това да продължим да надграждаме всичко, което сме постигнали”. Това заяви Цвета Караянчева, след като подаде своя глас.

Тя посочи, че е пуснала хартиена бюлетина, защото в 10 секции машините днес не са сработили. „Какво се случва, ако нямаше възможност и за гласуване на хартия?", попита Караянчева.

Христо Иванов: Гласувайте за това в България наистина да има демокрация

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов гласува с хартиена бюлетина в столичното 93 СУ "Александър Теодоров - Балан".

„Трябва да излезeм, трябва да гласуваме за промяна, за това в България наистина да има демокрация, за свобода, законност и модернизация. Високата избирателна активност е доказателството за легитимността на парламента - затова призоваваме всички да гласуват”, каза той.

Мустафа Карадайъ: Гласувах за рестарт на държавността

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува в Кърджали.

„Гласувах за рестарт на държавността, за възстановяване на нормалността в политиката, за възстановяване на демокрацията в България. Гласувах за ускорено икономическо развитие на страната”, заяви той.

Валери Симеонов: Гласувах за повече честни хора в Народното събрание

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов упражни правото си на глас в Бургас.

„Гласувам за това в българското Народно събрание да има честни, смели, отговорни, почтени и некорумпирани хора. Дай Боже, това да даде тласък на държавата, защото такива хора мислят на първо място за държавата, а след това за себе си и за партиите си”, смята той.

Нинова: Излезте и гласувайте, не оставяйте на друг да решава

„Изненадана съм, че толкова рано има толкова висока избирателна активност. Това е похвално. Моментът е решаващ за България. Излезте и гласувайте. Не оставяйте някой друг да вземе решение за настоящето и бъдещето на семействата и децата ви. Аз гласувах за промяна и стабилност. Да излезем от дъното на всички мрачни класации. Гласувах за справедлива България, за да има чувство за справедливост. За да има бъдеще за народа и децата ни”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас.

По думите й българите са горд народ и ще се справят с всички предизвикателства. Тя посочи, че е гласувала машинно, защото това е начинът да се премахнат фалшификациите във вота.

Веселин Марешки: Гласувах за чисти политици и чисти партии

„Гласувах за чисти политици и чисти партии, които да обединят двете Българии – на българите в чужбина и на българите в България. Това може да стане като създадем еднакви условия у нас – такива условия, заради каквито българите бягат в чужбина”. Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, който гласува в изборна секция 175 в „Златни пясъци”.

Каракачанов: Партиите трябва да поставят интереса на държавата над политическите си амбиции

„При шарен парламент има един шанс да се сформира правителство – ако партиите наистина са социално отговорни и поставят интересите на държавата и българите над своите политически амбиции. Мисля, че освен пандемията, една от причините хората да не гласуват е това, че партиите водят битка помежду си и не се интересуват от интересите на народа. Крайно време е това да се промени”. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, след като упражни правото си на глас в Плевен.

„Гласувах за връщане на държавността. За държава, която да се управлява от умни, можещи и грамотни хора, които знаят накъде водят България. За държава с грижа за всеки български гражданин, а не държава, която облагодетелства само една шепа хора, които станаха баснословно богати, не се посвениха да използват и тази тежка криза в момента, за да трупат дивиденти.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас на изборите за Народно събрание.

„Гласувах за подредена държава с правила, в която всеки има своето достойно място, младите хора имат шанс да се развиват, а не напускат страната ни. Гласувах за държава, която мисли за своите сънародници зад граница не само по избори, а прави политики за тях и заедно с тях“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът гласува с машина и подчерта, че е голям привърженик на машинното гласуване. Според Илияна Йотова приетите поправки в Изборния кодекс за смесения тип гласуване затрудняват изборния процес. Вицепрезидентът благодари на хората от изборната администрация, на които разчита за прозрачни и честни избори. Илияна Йотова призова българските граждани да не се страхуват и да упражнят правото си на вот.

Румен Петков: Гласувах за силата и енергията на България

Председателят на ПП АБВ Румен Петков упражни правото си на глас. Той заяви, че през днешния ден не бива да се правят компромиси, тъй като той ще определи нашия живот за години напред.

„Гласувах за нормален живот и работеща държава. Гласувах за почтеност, достойнство и професионализъм. Гласувах за силата и енергията на България. Защото България се нуждае от нова динамика и от ясни отговорности. Благодаря на всички, с които бяхме заедно през тази особена и тежка кампания“.

 

 

Волен Сидеров: Ще има нови избори след тези

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров също упражни правото си на глас. Той гласува в избирателна секция 7 в София  - район "Красно Село".

"Смятам, че ще има нови избори след тези, тъй като няма да решат нищо", заяви той.

Председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов обяви, че гласува за държава с правила.

За по-високи доходи, за преизчисления на пенсиите, за подкрепа на малките фирми, децата, семействата и самотните родителите. Това са само част от причините, накарали лидерът на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова да гласува.

Тя поздрави всички българи, които не са се уплашили от COVID-19 и от дъжда и са излезли да гласуват. Поздравления Манолова отправи и към българите в чужбина.

„Продължавайте така през целия ден. Нека всички отидат да гласуват, нека гласуването да е масово. Днес вие сте властта, вие решавате. Активност, активност, активност!”, заяви тя.

Марияна Николова: Гласувах за модерна България

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова упражни правото си на глас машинно в 73 СОУ „Вл. Граматик“, София.

След като даде своя вот, министър Николова заяви: „Гласувах за модерна България, в която спокойно да живеят и да се развиват децата ни. За нас винаги е било важно и ще продължи да бъде приоритет образованието, здравеопазването и икономическия растеж. Добрата и успешна работа се вижда в период на криза и ние доказахме, че можем да се справяме с трудностите“, коментира тя.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК