В Славяново се стигна до арести

Сигнали за нарушения на изборния процес не липсват и на днешния вот. На места се стигна до  обиски и арести.

Арестуваха членове на СИК за купуване на гласове

В град Славяново, Плевенско, бяха арестувани членове на СИК. Извършени са обиски в домовете им. Това е станало заради редица сигнали за купуване на гласове, един от които е подаден от КП „Изправи се! Мутри вън!“ тази сутрин.

Сигнали за купуване на гласове на платформите на коалицията са получени и от Русе, където цената на глас бе 30 лв., Стара Загора – 50 лв. и Девня – 100 лв. на глас.

Граждани сигнализираха и за контролиран вот в Ихтиман и Асеновград.

От Районната избирателна комисия в Русе съобщиха за едно сериозно нарушение. Гласоподавател е гласувал два пъти машинно. Той е заявил, че първият път се е объркал и от комисията са му позволили да повтори вота си. Това нарушение вероятно ще създаде сериозен проблем при обработката на протоколите с изборните резултати.

От ГЕРБ твърдят, че кола извозва избиратели организирано в троянското Старо село, предаде БТА.

Сигнал до Областния щаб на ГЕРБ е подаден от упълномощен представител на Коалиция ГЕРБ-СДС, с който се информира, че в троянското село Старо село се извозват организирано избиратели. Той е препратен до ОД на МВР в Ловеч за изясняване на случая.

В сигнала е посочен номерът на превозното средство и номерът на избирателната секция, където гласуват транспортираните хора.

„Изправи се! Мутри вън!“ със сигнали за нарушения в изборния ден

От „Изправи се! Мутри вън!” съобщават, че са получили десетки сигнали за нарушения на изборния процес. В тях се твърди за огледала в стаичката за гласуване и машина, обърната с екрана към членовете на СИК.

В секция 40, в кв. „Църква” в Перник са поставени огледала в стаята за гласуване, които са обърнати към членовете на СИК и отразяват за кого гласуват избирателите. В секцията в село Благоево, Разградско, машината за гласуване е обърната с екрана към членовете на комисията, съобщават още от „Изправи се! Мутри вън!”.
 
В 24 секция в 69 училище в 24 МИР - София не са пуснати машините за гласуване, за което коалицията подготвя сигнал.

В секция 7 в Студентски град (23 МИР – София) има постъпили няколко сигнала за поставяне на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване в една и съща урна. Коалицията е подала сигнал в РИК на 23 МИР за установеното нарушение.
 
В Община Чепеларе в секция 2 и секция 3 машините не работят. За проблема в секция 2 се знае от вчера, но машината за гласуване не е ремонтирана, заявяват още от „Изправи се! Мутри вън!”.
 
Секция 74 в Перник е отворена по-късно, защото председателят нямал ключ, а машините в секцията не работят. При третия гласувал машината за гласуване е блокирала и след това не е заработила. В секция 33 няма печат, взели са печата на секция 37, но в момента секция 37 е без печат. От РИК отговорили, че това нямало значение.
 
В секция 60, в кв. „Слатина” в 24 МИР – София партиите в машинната бюлетина не са подредени по законния ред и не може да се достигне до края на избраната листа. В секция 69 в кв. „Слатина” пък членовете на комисията не питат гласоподавателите как предпочитат да гласуват, а подават директно бюлетината в ръцете им.
 
В с. Лесово, секция 26, в 31 МИР – Ямбол, има неработеща машина за гласуване, съобщават още от „Изправи се! Мутри вън!”.
 
В секция 13 в Берковица гласуването се провежда без да е осигурена завеса в кабината за гласуване.
 
В Перник членове на управляваща партия носят храна на членове на СИК в четири секции. В Плевен членове на друга управляваща партия носят кафета и напитки в няколко секции.
 
От селата Горна Митрополия и Крушовица, област Плевен, са получени сигнали за масова агитация за ДПС пред секциите за гласуване, твърдят от „Изправи се! Мутри вън!”.
 
В секциите на 51 СУ в кв. „Хиподрума”, в 23 МИР – София, не са посочени на указателните табели разпределението на гласоподавателите по секции според адресните им регистрации.
 
От чужбина били десетки сигналите за хора, които не могат да гласуват заради малкия брой отворени секции и големите опашки пред тях.
 
Получен е сигнал за агитационни материали срещу изборните секции в Русе, които седят и днес.

Получени са и множество сигнали за спонсорирана агитация във Facebook на кандидати на различни партии в деня за размисъл и дори в изборния ден. Сред сигналите са и за агитация от страницата на партии, представени в 43-то Народно събрание. На много от агитационните материали съзнателно е използван трибагреникът, въпреки че това е забранено от Изборния кодекс.

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ ще съдейства за подаването на колективен иск от граждани под карантина поради невъзможност за гласуване. Граждани заявяват на платформите за сигнали на коалицията, както и на Facebook страниците, че ще подадат иск поради невъзможността за гласуване.

Програмният директор на „Прозрачност без граници” Ваня Нушева съобщи в студиото на „Неделята на NOVA”, че голяма част получените при тях сигнали от граждани и застъпници са били свързани с работата на машините. Подавани са и такива, отнасящи се до отказ на секционните избирателни комисии да насочват гласоподавателите към машините.

„Получавахме поредица от сигнали, особено в първата част на деня, затова че машините не са включени, не работят или са повредени. Членове на СИК обясняват, че няма ток в секцията и поради тази причина гласоподавателите не могат да подадат вота си. За нас подобни мотиви бяха изненадващи”, посочи тя.

Нушева обясни за получен сигнал от София, от секция в „Слатина”, според който има проблем със софтуера, отчитащ гласуването - на екрана на избирател не са били визуализирани всички партии и коалиции, въпреки че гласоподавателят е прелистил екрана няколко пъти.

В „Прозрачност без граници” е получен и анонимен сигнал за контролиран вот - организирано извозване на работещи в Плевен. Има подадена информация и за разкриване тайната на вота от членове на СИК в димитровградско село.

Районната избирателна комисия в Кюстендил е препратила по компетентност жалба на кандидат за народен представител относно това, че мъж водел организирано жители от ромската махала "Гиздова" в РПУ-Дупница и заявявал, че ще заплаща таксите им за смяна на документи за самоличност, за да гласуват за определена партия. Това съобщиха от РИК. Районната избирателна комисия не може да установи твърденията в жалбата поради което счита, че следва да изпрати същата по компетентност на Районната прокуратура, пише в решението на комисията, пише БТА.

Без разглеждане, като недопустима, е оставена жалба, в която се изнася твърдението, че в СИК, находяща се в Тютюнев техникум - гр. Дупница, не са заличени починали лица от избирателните списъци. Без уважение са оставени и жалби относно неправомерно присъствие на кмета на с. Граница, община Кюстендил в изборното помещение на СИК и относно възпрепятстване на гласуването в изборния ден в секционна комисия в гр. Кочериново от член на комисията, който възпрепятствал свободния достъп до изборното помещение.

На брифинг в 18.00 ч. от ЦИК съобщиха, че са получили около 20 сигнала от Районните избирателни комисии за неработещи машини. Около 38 са сигналите от граждани, отново свързани с проблеми с машинния вот.

„Сигналите от РИК-овете са проверени, но тези от граждани предстои тепърва. Ще се направи анализ отговарят ли на действителността. Една част от сигналите бяха, че тъчскрийнът работи трудно или бавно”, обясни говорителят на ЦИК Таня Цанева.

86 са сигналите за нарушения на организацията на изборния процес, повечето от тях свързани с  откриването на изборния ден, съобщи Димитър Димитров от Избирателната комисия.

„Нарушенията на правата на избирателите са 44 - свързани са главно с COVID мерките и това, че много от карантинираните избиратели не могат да гласуват. Има още 44 писмени сигнала заради нарушаване на предизборната агитация”, добави говорителят на ЦИК.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК