Вижте за какво коалицията ще сезира ЦИК

В часовия диапазон от 9:00 ч. до 11:00 ч. на платформите на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" са получени над 30 сигнала за нарушения на изборния процес, сред които огледала в стаичката за гласуване и машина, обърната с екрана към членовете на СИК. Това съобщават от щаба на коалицията.
 
В секция 40, в кв. Църква в Перник са поставени огледала в стаята за гласуване, които са обърнати към членовете на СИК и отразяват за кого гласуват избирателите. В секцията в село Благоево, Разградско, машината за гласуване е обърната с екрана към членовете на комисията.
 
В 24 секция в 69 училище в 24 МИР - София не са пуснати машините за гласуване, за което коалицията подготвя сигнал.

В секция 7 в Студентски град (23 МИР – София) има постъпили няколко сигнала за поставяне на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване в една и съща урна. Коалицията е подала сигнал в РИК на 23 МИР за установеното нарушение.
 
В Община Чепеларе в секция 2 и секция 3 машините не работят. За проблема в секция 2 се знае от вчера, но машината за гласуване не е ремонтирана.
 
Секция 74 в Перник е отворена по-късно, защото председателят нямал ключ, а машините в секцията не работят. При третия гласувал машината за гласуване е блокирала и след това не е заработила. В секция 33 няма печат, взели са печата на секция 37, но в момента секция 37 е без печат. От РИК отговорили, че това нямало значение.
 
В секция 60, в кв. Слатина в 24 МИР – София партиите в машинната бюлетина не са подредени по законния ред и не може да се достигне до края на избраната листа. В секция 69 в кв. Слатина пък членовете на комисията не питат гласоподавателите как предпочитат да гласуват, а подават директно бюлетината в ръцете им.
 
В с. Лесово, секция 26, в 31 МИР – Ямбол, има неработеща машина за гласуване.
 
В секция 13 в Берковица гласуването се провежда без да е осигурена завеса в кабината за гласуване.
 
В Перник членове на управляваща партия носят храна на членове на СИК в четири секции. В Плевен членове на друга управляваща партия носят кафета и напитки в няколко секции.
 
От селата Горна Митрополия и Крушовица, област Плевен, са получени сигнали за масова агитация за ДПС пред секциите за гласуване.
 
В секциите на 51 СУ в кв. Хиподрума, в 23 МИР – София, не са посочени на указателните табели разпределението на гласоподавателите по секции според адресните им регистрации.
 
От чужбина получаваме десетки сигнали за хора, които не могат да гласуват заради малкия брой отворени секции и големите опашки пред тях.
 
Получен е сигнал за агитационни материали срещу изборните секции в Русе, които седят и днес.

Получени са и множество сигнали на бдителни граждани за спонсорирана агитация във Фейсбук на кандидати на различни партии в деня за размисъл и дори в изборния ден. Сред сигналите са и за агитация от страницата на партии, представени в 43-то Народно събрание. На много от агитационните материали съзнателно е използван трибагреникът, въпреки че това е забранено от Изборния кодекс.

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ ще съдейства за подаването на колективен иск от граждани под карантина поради невъзможност за гласуване. Масово граждани заявяват на платформите за сигнали на коалицията, както и на Facebook страниците, че ще подадат иск поради невъзможността за гласуване.

ВСИЧКО ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ ЧЕТЕТЕ ТУК