Вижте мнението на социолози и политолози

Според анализатори бавенето на процедурата осигурява време за работа на 45-ото народно събрание. Според политолози и социолози една от основните задачи, които си поставят  новите депутати е ревизията на Изборния кодекс.

Депутатите вече приеха на първо четене изцяло машинно гласуване, гласуване по пощата и отмяна на ограничението за секциите в чужбина.  Eксперти обаче, предупредиха, че радикални промени в Изборния кодекс, точно преди евентуални предсрочни избори, могат да доведат до провал на вота.

ШАХ С ВТОРИЯ МАНДАТ: Бурни политически реакции след отказа на Трифонов от правителство (ОБЗОР)

 „Имам чувството, че или не разбират какво правят, или някой целенасочено слага мини пред следващите избори с цел да ги провали”, заяви Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика.

 Предложението за гласуване по пощата е ново за страната ни, но в други държави се прилага от години. Андрей Владов живее и работи във Великобритания и винаги е предпочитал да изпраща вота си дистанционно.

„Два месеца преди датата на изборите. Всеки получава такава картичка, на него е указано и ти дават 3 варианта през упълномощено лице или по пощата”, категоричен е  Андрей Владов.

Ще има ли нови правила на следващите избори?

Всичко обаче се прави в срок и по стриктни правила.”Отиваш на уебсайта на правителството заявяваш своето желание. Получаваш плик с бюлетината, вътре има и плик за обратно връщане. Попълваш си бюлетината запечатваш плика и безплатно връщаш”, разказва той.

 „Аз съм изцяло ок с  гласуването по пощата. Мисля, че това е необходимо да се въведе в нашето законодателство, но изисква повече от 2 - 3 месеца”, посочва социологът Цветозар Томов.

Според бившия член на ЦИК, няма пречки на следващите избори хартиената бюлетина да остане в историята. „Машинното гласуване може, машините ги имаме. Ще може без особено затруднение”, категоричен е Томов. А според Борислав Цеков: „Това е авантюра, която в крайна сметка, може да доведе до провал на изборите”.

Новите правила трябва да бъдат разгледани в детайли и на второ четене.