Коментират политолозите Мария Пиргова и Стойчо Стойчев

Политолозите Мария Пиргова и Стойчо Стойчев коментираха в студиото на „Здравей, България” ще има ли нови правила на следващите избори и какво трябва да се промени.

„Надявам се изборните промени, за които се говори, да направят вота по-прозрачен. Тези промени обаче явно няма да са толкова съществени. Освен това изглежда, че сериозна част от тях няма да влязат в окончателния вид на закона. Няма и време, защото виждаме, че обстановката в парламента не е толкова творческа. Тя става предизборна. Има много емоции, а нашите депутати се държат сякаш са сами на този свят”, каза Мария Пиргова.

„Промените, които се обсъждат, не могат да доведат до нещо ново на изборите. Единствено мажоритарната система може да промени коренно начина, по който ще бъдат представени партиите, като редуцира броя им до 2-3 в парламента”, смята Стойчо Стойчев.

Дани Каназирева: Новите партии със стари лица явно се готвят за избори

На въпрос може ли машинното гласуване да попречи на купуването на гласове, Пиргова заяви: „Контролираното гласуване се появява в корпоративния и купения вот. Лошото е, че доверието в машините е ниско. Вероятно машинното гласуване ще бъде прието. Не вярвам обаче да се приеме вот по пощата. Възможно е да се въведе видеонаблюдение в изборните бюра”.

„Видеонаблюдението и машинното гласуване може да намалят купения вот. Въпреки това голяма част от хората, които са си дали гласа, вярват, че винаги може ги проверят за кого са гласували. Някои дори мислят, че това може да стане по номера на личната им карта” коментира Стойчев.

ГЕРБ иска оставката на Манолова от комисията по ревизията (ВИДЕО)

Двамата обсъдиха и гласуването в чужбина.

„Дори ограничението за 35 секции да отпадне, това няма да промени пропорциите в следващото НС. Причината е, че в чужбина се решават максимум 4-5 мандата”, каза политологът Стойчо Стойчев.

„Относителният дял на българите в чужбина не е толкова голям. Всъщност, ако има нови избори през юли, няма да има време това ограничение да падне”, поясни Пиргова.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Ще гласуваме само машинно, пада ограничението за броя на секциите извън ЕС

Според Стойчев е по-добре да не се прилага машинно гласуване или такова по пощата в страни, в които и без това доверието във вота е ниско.

По думите на Пиргова трябва да се приемат нови практики, защото доверието на избирателите е много ниско в момента. „Промяната идва през съдебната система, през действието на охранителните органи, през партиите. Избирателните списъци трябва да се почистят”, поясни тя.

Цели разговор гледайте във видеото.