Това стана ясно на извънреден брифинг в петък

ГЕРБ с искане за оставката на Мая Манолова. От партията ще настояват тя да се оттегли от председателския пост на комисията, която ревизира последните четири години управление. Поводът - влизането на Манолова в „Булгартрансгаз”, където тя поиска пълната информация за проекта „Балкански поток”.

„Днес Мая Манолова в качеството си на председател на временната комисия за проверка по отношение действията на Министерския съвет нахлу в „Булгартрансгаз”, придружена от няколко народни представители, членове на комисията, неизвестно по какви критерии подбрани от нея. Държа да отбележа, че в тази група за нахлуване нямаше представители на ГЕРБ - странно защо”, уточни енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. 

 

 

Петкова добави, че Манолова е поискала да проведе разговор и да ѝ бъдат предоставени всички документи, свързани с реализацията на „Балкански поток”, до понеделник на електронен носител.

„Странно защо е това настояване за предоставяне на тази огромна по обем документация, която е и чувствителна като съдържание и има определена класификация”, добави Петкова.

Комисията по ревизията започва проверка в 9 приоритетни сектора (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя попита дали комисията ще извършва проверка, разпространява информация, или ще я използва за нещо друго.

„Такава информация се предоставя по официален ред. Заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът. Не знам като какъв акт да определя това нахлуване, освен като едно вероломно нахлуване в държавно дружество. Смятам, че това е поведение, което не подобава на един народен представител”, заключи Петкова.

Според Дани Каназирева от ГЕРБ Манолова е злоупотребила с мястото си на председател на временната комисия, за да „извлече евтин политически дивидент”.

„Превърна държавното дружество в цирк. Тази жена, заедно с така наречените нови лица, ежедневно хвърлят държавата в хаос”, смята Каназирева. 

„Днес станахме свидетели на енергиен Костинброд”, обобщи Десислава Атанасова.

ГЕРБ изпраща решението за мораториума в Конституционния съд

На брифинга стана ясно още, че ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение от Конституционния съд и едновременно с това обявяване за противоконституционен мораториума върху решенията на Министерския съвет, който Народното събрание гласува.

„Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение на Народното събрание да се отнемат и ограничават правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция според законите и Конституцията”, заяви Атанасова. 

Според външния министър в оставка Екатерина Захариева решението на Народното събрание рязко противоречи на Конституцията на България и нарушава принципа на правовата държава и разделението на властите.

„С него се ограничава не само дейността на Министерския съвет, но и на всеки държавен орган, определен с Конституция или закон”, добави тя.  

Захариева посочи, че по този начин се спират назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво е той, например в Конституционния съд, в Президентството или в съдебната власт.