Тя ще наблюдава около 40 сектора с висок корупционен риск

Първо заседание на временната комисия за ревизия на предишното управление. 45-ото Народно събрание реши да провери дали има злоупотреби и нарушения при изразходването на средства от Министерския съвет. Под лупа ще се гледат и всички държавни органи и дружества през последните 10 години, а комисията е предвидено да работи три месеца.

„Очакванията на българите към работата на тази комисия са огромни. Хората очакват истината за харченето на публичните пари, искат истински, а не имитация на проверки за злоупотреби и нарушения в различни държавни органи и институции”, обясни председателят ѝ Мая Манолова.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Още първото заседание на комисията започна с конфликт. „Предлагаме да започнем с последните две години от управлението на Борисов, и заради това, че актуалността е най-голяма, но и защото, за разлика от събития, които са се случили преди десет години, една част от злоупотреби и нарушения, които биха били открити, ще може да бъде предотвратена”, посочи Манолова.

Според ГЕРБ по този начин се променя решение на Народното събрание отпреди дни.

„Нямаме против, нека да бъде извършена проверка, но считаме, че за да гарантирате вие като председател обективност, следва двете години да бъдат заменени с десет, защо да не е 2013, 2014-а, когато вие сте управлявали”, обърна се към Манолова Дани Каназирева.

„Да започнем от последните години и да задълбаем назад. Тук няма как да ни съвпадат мненията, ще гласуваме”, каза Румен Гечев от БСП.

 

 

След гласуване стана ясно, че проверките ще започнат от последното правителство на Бойко Борисов. Така на порции ще се прави ревизия на изразходваните средства. В първоначалния списък са включени девет приоритетни области, сред тях са „Автомагистрали”, „Турски поток” и Българската банка за развитие.

„Когато е определен 10-годишен период на проверка, да определиш в документ на комисия друг срок, изрично, това е суспендиране на решение на пленарна зала. Крие политически цели в работата на тази комисия”, коментира Маноил Манев от ГЕРБ.

„Трябва да започнем от някъде. Избрали сме секторите, в които са излети най-много публични пари. Ще бъде проверен всеки един сектор. И най-малкото държавно предприятие в Полски Тръмбеш или в Попово ще бъде проверено от комисията за пълния период от 10 години”, добави Манолова.

В списъка за ревизия бяха добавени и Софийската стокова борса, както и шестте държавни горски предприятия.

Създадоха комисия за проверка на управлението на Борисов

Комисията е с обхват около 40 сектора с висок корупционен риск и стотици обекти за проверки. „Това са дружества, държавни органи, организации, различни проекти и сделки за период от 10 години”, обясни Манолова.

Вече към комисията са постъпили десетки сигнали от различни експерти, граждански и неправителствени организации, обобщи Манолова.

Относно дейността на комисията председателят ѝ уточни, че тя ще работи, както е записано в Проекта за решение - с документи, по сигнали, като се самосезира по медийни публикации и публична информация, сочеща към данни за корупционен риск.

В комисията ще бъдат поканени, а могат и сами да заявят желанието си за участие в нея неправителствени организации, включително правозащитни и такива, които се занимават с теми, свързани с антикорупция, различни граждански експерти, инициативни комитети, граждани и журналисти.

Комисията ще заседава прозрачно, а заседанията ѝ ще се излъчват онлайн, като достъпът до тях ще е отворен, уточни Манолова.