Ще го получи кандидатът за премиер на партията

Утре, 28 април, от 09.00 часа, на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство на „Има такъв народ”. Той ще бъде получен от кандидата за премиер на партията Антоанета Стефанова.

Продължават и острите политически реакции след изявлението на лидера на „Има такъв народ", че партията му ще върне мандата за съставяне на правителство в момента, в който го получи. От БСП ги обвиниха, че евентуалните предсрочни избори ще върнат ГЕРБ на власт. Премиерът в оставка пък обвини партиите в парламента, че готвените промени в избирателния закон се правят в услуга на Румен Радев заради президентските избори наесен.

След дълго мълчание, лидерът на втората политическа сила в парламента Слави Трифонов обяви  какви са мотивите, с които ще върнат мандата. „Съставянето на кабинет в такава ситуация, което се явява като кабинет на малцинството, е зависимост от тези, които са част от нещо срещу което се борим. Те не могат да бъдат управляващи. Народът не се е разпоредил така. Това е все едно някой да кара една кола да зависи от други хора, които стоят отстрани - това е неизбежна катастрофа”, каза той вчера.

ДПС няма да подкрепи правителство на БСП (ВИДЕО)

Политическите реакции не закъсняха. В отговор от ГЕРБ обвиниха Трифонов, че бяга от отговорност.

„Радвам се, че видях Слави жив и здрав, готов да управлява някога при абсолютно мнозинство. Такова никога няма да има.  Вместо сега да се опитват да сготвят някаква манджа и то за президентските избори, резултатът ще е сходен. Нас другите, не ни иска, но и патриотите ще влязат. Тогава пак ли ще кажем „докато не ми дадете цялата власт”? Какво лошо пак да има избори? Ами 50-60 млн.”, коментира Бойко Борисов.

Той дори обвини новите парламентарно представени партии, че правят промени в Изборния кодекс в услуга на държавния глава. „Съкратиха срокове, за да си променят Изборния кодекс. Но той не е важен за тези избори. Той е важен за президентските избори, така че някой прави услуга на президента”, посочи той.

Трифонов: Ако съставим кабинет, той ще е зависим от тези, срещу които се борим (ВИДЕО)

Остър коментара след изявлението на Трифонов последва и от БСП. „Трифонов трябва да разбере, че политиката не е като шоуто - няма написан сценарии. Основната задача, която беше поставена пред всички партии, които заявяваха себе си в предизборните кампании като анти ГЕРБ модел, включително и на Слави Трифонов беше демонтаж на модела Борисов. Сега се случва точно обратното”, заяви Атанас Зафиров.

От „Изправи се! Мутри вън!” също заявиха, че съставянето на правителство в този момент е най-добрият вариант, дори то да е с кратък срок на управление. „Той говори, че е невъзможно дългосрочно управление. Ако питате мен, имаше място за разговор за кабинет със списък от задачи”, каза Мая Манолова.

Тя беше категорична, че партиите на протеста биха подкрепили единствено кабинет на промяната и няма да се коалират с БСП.

След реакциите дойде ред и на въпроса – кой иска третия мандат и кой ще го подкрепи? От „Демократична България“ няма да гласуват за кабинет на ГЕРБ, БСП или ДПС. „Не е въпрос само да направим правителство – въпросът е то да може да промени България”, каза Калоян Янков.

ДПС още са готови да подкрепят правителство на една от трите нови партии в парламента, но не и на старите. „Изрично заявихме, че няма да подкрепим кабинети, излъчени от ГЕРБ и от БСП”, заяви Хамид Хамид.

От „Изправи се! Мутри вън!“ няма да гласуват „За“ правителство на БСП или ДПС, но ще ги потърсят за разговори, ако мандатът отиде в техните ръце. „На този етап не водим разговори с никой. Трябва да обсъдим помежду си и да вземем решение какво бихме направили, ако се случи това. Смятам, че трябва да опитаме, защото го дължим на българските граждани”, посочи Николай Хаджигенов.

Все още не е ясно кога президентът планира да избере третата партия за проучвателен мандат.

Репортери: Ванина Недкова, Мариана Торманова