Вицепремиерът в оставка обяви, че Планът може да се внесе за предварителна проверка

Дни преди да изтече срокът, в който Европейската комисия очаква държавите членки да изпратят своите предложения по Плана за възстановяване и развитие, България все още няма тази готовност.  ГЕРБ обаче  решиха все пак да внесат проекта, по който работят от месеци.

Борисов: Време е да управлявате! Ние вече не сме ви нужни!

На заседание на Бюджетната комисия вицепремиерът в оставка Томислав Дончев поиска разрешение от Народното събрание за задвижване на процедурата.

„Без санкция от Народното събрание не е редно, не е почтено, не е морално.  Действията ми да внеса Плана прибързано биха могли да бъдат отчетени като политически саботаж или несъобразяване с волята на новото мнозинство”, смята той.

Без разрешение от депутатите, Брюксел може единствено да се произнесе дали планът отговаря на изискванията, но не и по същество.

„Аз утре – сряда, ще информирам колегите от Европейската комисия, че желаем официално да стартираме процедурата по предварителна проверка. След като бъде премината тази процедура,  Планът би могъл да се внесе”, обясни Дончев.

Как бизнесът и синдикатите виждат Плана за възстановяване на България

Депутатите от другите партии  настояха планът на ГЕРБ да бъде официално депозиран в парламента. За да се случи това,  БСП утре ще предложат решение на Народното събрание, което да упълномощи Дончев да действа.

Досега 17 държави-членки са представили своите планове в Брюксел.  Общият бюджет за подпомагане на държавите за справяне с последствията от пандемията общо е.750 млрд евро. България ще кандидатства по плана за финансиране за 12 млрд .лв.

Сроковете, които обяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев – между 2 и 3 седмици, ще отнеме на Европейската комисия, за да направи предварителна оценка на българския план. Най-малко 5 месеца пък ще отнеме, за да достигнат до страната ни първите средства по възстановителния план. Ако се стигне до изцяло нов, то той ще забави получаването на средства с най-малко 8 месеца, докато бъде одобрен от Брюксел.