Концесионерите трябва да подготвят плажните ивици до 1 юни

Трескава подготовка за новия плажен сезон край морето. Въпреки че официално концесионерите ще отворят ивиците от 1-ви юни, някои ще бъдат готови и по-рано с монтирането на чадърите и шезлонгите.

Топлото време доведе стотици жители и гости на Бургас до крайбрежието. Голяма част, от които използваха слънцето за първи морски бани. Докато повечето плажове в града все още са с предпазни пясъчни диги, то в Крайморие пясъкът вече е разстлан, а ивицата в подготовка за отваряне.

Трескава подготовка тече и по сглобяването на крайбрежните заведения, както и пътеките, осигуряващи достъп на инвалиди до крайбрежието. По изискване ще се поставят пет спасителни поста с общо 11 спасители. Изискването за поставяне на чадъри и шезлонги за новия сезон остава в сила, както миналото лято - с разстояние от 4 метра.

На територията на област Бургас има 51 неохраняеми плажа, които ще бъдат обозначени с предупредителни табели.

„За тази година сме определили седем. Традиционно - „Иракли”, „Корал”, които са екологичните плажове, „Алепу”, „Крайморие - Юг 2”, „Сарафово - Юг” и „Несебър - Изток”. Общата сума, отпусната за водното спасяване, е 290 000 лева с ДДС”, обясни областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. 

От този уикенд България е отворена за туристи от Русия и Украйна, които имат интерес към калолечението в Бургаските солници и Поморийското езеро.

Репортер: Елена Танева