Жители и хотелиери смятат, че летният сезон е пред провал

Жителите и туристическият бранш в Кранево са готови на протест срещу лошата инфраструктура в курортното село, липсата на поддръжка и чистота. Твърдят, че окаяно състояние на селото ще провали летния сезон и не искат да посрещат туристите с дупки и боклуци. Затова са готови  да затворят  пътя Варна – Дуранкулак,  ако община Балчик не им обърне внимание.

След багерите, бетонни блокове на плаж „Смокиня”

Около 1200 са постоянно живеещите в Кранево, но в пика на летния туристически сезон в селото се събират до около 20 000 души. Легловата му база е по-голяма от тази в курортния комплекс Албена, а плажната ивица не й отстъпва по големина и привлекателност. В пълен контраст обаче е цялата инфраструктура.

„Проблемите от година на година все повече назряват. Уличната инфраструктура, осветлението, чистотата са под всякаква критика”, смята хотелиерът Люцкан Малджиев.

Бетонът на плаж „Кабакум” ще бъде премахнат

Кранево има дългогодишен имидж на място за спортен и детски туризъм:

 „Ние сме изцяло със спортна насоченост, правим над 40 или 50 мероприятия, с международен характер в това число”, подчерта Орлин Джелепов, управител на хотелски комплекс

„Организираните групи деца, които ние каним, са по наши програми и по програми на наши партньори. Най-неприятното е това, че ние ги обучаваме да пазят чистота, да се грижат за екологията, за природата и те излизат извън нашия хотел, и се срещат с реалността”, добави Венета Михайлова, която е управител на детския лагер в селото.

ПРАВИЛАТА ЗА ТУРИСТИТЕ: Хотелиери притеснени за началото на летния сезон

А кметът на Кранево свика общоселско събрание с един единствен мотив.

„Мръсотията в Кранево вече е нетърпима! Няколко майки ми се обадиха за кърлежи, за змийчета, за гущерчета и като минете в която и да е част на селото, тревата е до кръста. Всичко това нещо е в разруха”, смята Румен Николов.

Основната причина за това състояние е липсата на средства, заявява кметът. До миналата година шестте села с избираеми кметове в община Балчик са били на делегирани бюджети и са разполагали с по няколкостотин хиляди лева. Според общинския кмет Николай Ангелов за първи път хазната е на загуба с около 3 млн. лв.

Трескава подготовка за новия сезон край морето (ВИДЕО)

„COVID кризата се отрази изключително много на бюджета на община Балчик. Естествено, че трябва да се направят някакви икономии”, смята той.

Според Ангелов миналата година нямало и постъпления от имотни сделки в Кранево, а таксата за битови отпадъци била намалена. Според бизнеса и кмета на селото обаче нещата не стоят така. Само такса „смет”, която селото отчислява годишно, е над 1 млн. лв.

„Пандемията изобщо не влияе на пазара! Извършиха се 2 сделки миналата година към 10 млн. лв. В момента имам един инвеститор, който строи за 60 млн. лв. обект”, обясни кметът на Кранево.

Какви ще са цените по Южното Черноморие през новия сезон

По закон 30% от налозите върху имотните сделки би следвало да се влагат в инфраструктурата на населеното място, където се сключват. 

„Не мога да разбера защо точно в момента, когато сме в криза, се говори за инфраструктура и че трябва да се направят някакви улици, за които между другото аз така и не знам кои точно са”, заяви  Николай Ангелов

Нито едно от 15-те предложения на кмета на Кранево  до бюджетната сесия за тази година не е прието. Хората в Кранево са категорични, че ще протестират, ако от община Балчик не им обърнат внимание.