Това стана след второто заседание в Софийския районен съд

МВР оттегли искането си данъчните да направят пълна проверка на журналиста Димитър Кенаров по делото, което той води срещу полицейското си задържане на миналогодишните антиправителствени протести. Това стана ясно след второто заседание в Софийския районен съд.  На влизане в съда,  Димитър Кенаров, заяви, че се надява на справедливост, както и съда да оттегли искането си за данъчна ревизия. За него тя е опит за сплашване. 

"Виждам отчаяност на МВР в случая, в която те отказват да признаят някаква вина, и използват всички възможни варианти да спрат процеса", категоричен е журналистът Димитър Кенаров и отново заяви: "Бях пребит, арестуван с белезници на паважа дълго време, въпреки че се идентифицирах като журналист".

Доклад на САЩ: България все още има проблем с човешките права

На днешното заседание показания са дали двама свидетели. Един от тях е  Ясен Вълков, който разказа, че е бил сред задържаните на втори септември. "10-тина, 15 минути след това докараха и Кенаров. Дойде, поговорихме си, той беше с белезници", заяви свидетелят.

След заседанието стана ясно - МВР оттегля искането си НАП да прави пълна данъчна проверка на журналиста. Той и адвоката му определиха решението като - изненадващо, но и логично. 

"То беше безумно в самото си искане. Явно е, че сега е сменен и юрист-консулта от МВР по делото, както и цялото отношение към този вид задържания", посочи Кенаров.

Комисия в НС ще разследва имало ли е полицейско насилие на протестите

"Сложното идва от това, че самото МВР като не са издали заповед за задържането, ние сега трябва да доказваме, че това задържане е фактическо", заяви адвокатът на журналиста Стоян Мадин.

Следващото заседание по делото е насрочено за 22 юни. Тогава ще бъде представена експертиза от видеозаписа на задържането на журналиста.