Докладът е за 2020 година и е изготвен от Държавния департамент на САЩ

Държавният департамент на Съединените щати излезе с критичен доклад за спазването на човешките права в България. В редовния си годишен анализ Вашингтон посочва, че предприетите действия срещу нарушаването на човешките права у нас са недостатъчни. Документът е публикуван на сайта на Американското посолство в София.

Сред проблемите в България са посочени полицейското насилие, борбата с корупцията, съдебната система, както и свободата на словото и медиите.

Докладът анализира борбата с корупцията, правораздаването и спазването на човешките права у нас. Все пак е посочено, че управляващите са предприели стъпки в решаването на проблемите, но те са недостатъчни.

Докладът посочва още, че у нас се прилага правото на справедлив процес, но и че се наблюдават проблеми с безнаказаността. Конкретно са споменати побоят над главния редактор на „168 часа” Слави Ангелов, обвиненията на журналиста Димитър Кенаров за полицейско насилие над него и делото срещу председателя на Фармацевтичния съюз Асена Сербезова.

Сербезова се сдоби с обвинение, че е всяла паника, защото в две свои интервюта предупредила, че в пандемия може да има временен недостиг на някои медикаменти.

„Очевидно има как да се прочете, както дяволът чете евангелието, Наказателният кодекс. След като имаше дело, аз продължавам да недоумявам как е възможно две такива интервюта с информацията, която ден по-рано е спомената от Европейската агенция по лекарствата, да се приравнят към престъпление”, коментира Сербезова, която с днешна дата е оправдана на първа инстанция.

Все още не е ясно кой е поръчителят на побоя над журналиста Слави Ангелов.

„Всеки, който е запознат с разследването на нападението срещу мен, трябва да е наясно, че то е свързано с моята работа и статиите, които съм публикувал”, коментира Ангелов.

Според журналиста обвинените за побоя нямало да бъдат разкрити, ако не бил публична личност.

„Ако този случай беше оставен да се работи в районното управление, нямаше да имаме тези резултати днес”, смята той.

Журналистът Димитър Кенаров твърди, че е бит при ареста си по време на антиправителствените протести миналото лято. Проверката в МВР установи, че няма полицейско насилие.

Според анализатора Тихомир Безлов, освен че докладът припомня като проблеми у нас - корупцията и съдебната система, документът има и друг прочит.

„Едно от важните неща е как новата администрация на Байдън коментира България, защото администрацията на Тръмп очевидно имаше Източна Европа за нисък приоритет. Това, което прави докладът, е че има по-активно ангажирана линия на американското правителство”, обясни Безлов.

Депутатът и бизнесмен Делян Пеевски също присъства в доклада. В наблюденията си американската дипломация у нас установява, че чрез контрола си върху дистрибуцията на печатни издания е осигурявал положително отразяване на политици и на главния прокурор.

„Доста крайно обвинение, в някакъв смисъл неочаквано за документ. Избор на линия”, добави Безлов.

Американската дипломация отбелязва още, че в България няма отвлечени или убити от властите хора, няма политически затворници. Спазват се и конституционните права за мирни демонстрации, посочват още от Държавния департамент.

В доклада се подчертава, че в страната няма ограничения на достъпа до интернет или цензура върху онлайн съдържание. От Вашингтон твърдят, че България, като цяло, спазва свободата на словото, но все още има сериозни ограничения върху свободното изразяване.

В доклада за 2020 година се споменава и за определени кадрови и редакционни решения в NOVA, преди телевизията да бъде придобита от водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа Юнайтед Груп.

По този повод Юнайтед Груп заявява, че се придържа към най-високите професионални стандарти на независимата журналистика и безпристрастното отразяване на събитията. Новинарските екипи на Юнайтед Груп работят при пълна автономност и всички медии на компанията имат утвърдена редакционна политика, която е гаранция за независимостта на журналистите.