Азбуката се използва от над 300 милиона души в над 50 държави

Кирилицата - на края на света. Паметници с букви от славянската азбука се издигат на хиляди километри от България. Единадесет  века след създаването си - кирилицата продължава да се използва от над 300 милиона души в над 50 държави. А нейни паметници, оказва се има - в Монголия и на ледения континент Антарктида. 

Наричат я земя под синьото небе. Коне и добитък из безкрайната степ, семейства в юрти и огромни стъклени сгради са част от съвременното лице на Монголия.  Разхождайки се по улиците – сред сгради и търговски обекти - вниманието привличат надписите на кирилица. 

Как празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура (ГАЛЕРИЯ)

"Всичко е написано на кирилица – адреси, надписи по магазини, сгради. Tова е държавната писменост в Монголия.  Решението за това беше взето през 1941 г. Имаше преходен период и така от 1 януари 1946 г. във всички държавни ведомства всичко премина на кирилица", разказва  Бямбаа Дашдорж, посолство на Монголи. 

Така Монголия става първата неславянска страна, която приема кирилицата за официална азбука. Макар и на хиляди километри от България. Вече няколко поколения монголци пишат с буквите на светите братя Кирил и Методий.

Повече гледайте във видеото