Амбициите на ЕС за драстично намаляване на вредните емисии поставя България в трудно положение, добави президентът

„Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката и особено на туризма“, Това заяви държавният глава Румен Радев в Брюксел преди началото на заседанието на Европейския съвет. 

В дневния ред на втория ден от заседанието на Европейския съвет е и темата за създаването на европейски цифров сертификат за COVID-19, като част от общите усилия за гарантиране свободата на движение на европейските граждани в условията на пандемия. Радев добави, че въвеждането на този сертификат не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани”. 

“Рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. поставя България в трудно положение. През миналия декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет”, обясни президентът.

Президентът подчерта, че в тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. „Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите-членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на „зеления преход“.

Предстои страните-членки на ЕС да разгледат и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки на съюза към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.