Горящият контейнеровоз плава под сингапурски флаг.

Пожар на контейнеровоз, превозващ химикали, бушува вече шести ден край бреговете на Шри Ланка. Индия изпрати кораби да помогнат за потушаване на огъня, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

С пламъците се борят пет влекача, подпомагани от закотвен наблизо кораб на шриланкийския военноморски флот, каза говорител на флота. Членовете на екипажа, спасителите и пожарникарите напуснаха кораба вчера след експлозия.

Няколко контейнера са паднали в морето.

Снимки от въздуха, разпространени вчера от шриланскийските ВВС, показаха кораба, обхванат от пламъци и гъст дим. Силният вятър разгаря допълнително огъня, каза говорителят.

Контейнеровозът "Евър Гивън" остава блокиран от египетските власти

По молба на властите в Шри Ланка Индия е изпратила три кораба, влекач и самолет да помогнат в гасенето на пожара и за овладяване на евентуално замърсяване, съобщи индийското посолство в Коломбо. Първият индийски плавателен съд е пристигнал тази нощ.

Горящият кораб плава под сингапурски флаг. Той превозва 1486 контейнера, включително 25 тона азотна киселина и други химически вещества. Натоварен е бил на 15 май в индийското пристанище Хазира.

Възстановиха трафика на кораби през Суецкия канал (ВИДЕО)

В 25-членния екипаж на контейнеровоза има филипинци, китайци, индийци и руснаци. Компания X-Press Feeders, собственик и оператор на кораба, потвърди, че екипажът е в безопасност и каза, че работи в тясно сътрудничество с шриланкийските власти и служби за потушаване на пожара и спасяване на плавателния съд и товара. Компанията отбеляза, че от Европа е пристигнала специализирана противопожарна техника, която вече се е включила в спасителните операции.

 

Източник: БТА