Кризата, продължила няколко дни, нанесе щети за милиарди на световната търговия

След близо седмица усилия Суецкият канал е отворен. Огромният кораб, който препречи важния търговски път, беше преместен. Още дълго време ще бъде необходимо да се възстанови нормалния график за преминаване, но най-лошите варианти, като принудително разтоварване или пробив в корпуса на кораба, бяха избегнати.

 

Видео: Ройтерс

Гигантският контейнеровоз беше освободен от пясъчното дъно рано тази сутрин. По-късно през деня влекачите започнаха да го теглят към едно от уширенията на Суецкия канал, където може да се разминава с други плавателни съдове. С корабни сирени екипите, работещи за освобождаването на контейнеровоза, сигнализираха за успеха на операцията.

Видео: Ройтерс

Около 17:00 часа беше обявено, че трафикът през канала е възобновен. Поради блокирането на преминаването опашката от търговски кораби нарасна до близо 400. Повече от 20 са големи, петролни танкери. Има и кораби с животни, които може да не оцелеят, ако забавянето се проточи.

СЛЕД ДНИ УСИЛИЯ: Освободиха огромния кораб, заседнал в Суецкия канал

Все още не е ясно какво доведе до удара на кораба в брега. Разследването продължава.

„Силните ветрове и пясъчната буря не са основната причина за инцидента. Може да има технически повреди или други човешки фактори, но конкретната причина все още не е установена. Лошото време е само част от сложните причини за инцидента”, заяви Осама Раби, директор на държавната агенция за Суецкия канал.

Препречването на канала причини щети за десетки милиарди на търговци, транспортни компании и застрахователи. Египет също понесе преки загуби, като опрости такси на блокираните кораби за милиони долари.