Всеки ден загубите за световната търговия бяха близо 10 млрд. долара

Огромният товарен кораб, който от седмица насам е блокирал Суецкият канал, вече е освободен от пясъчния бряг. Кърмата му вече не опира в западния бряг на стратегическия морски път. Работата по пълното му връщане в правилната посока продължава и в момента.

Космонавт засне заседналия в Суецкия канал кораб (ВИДЕО)

Огромно облекчение и лъч надежда след продължилите седмица усилия. С корабен сигнал всички участници в денонощната работа по преместването на плавателния съд изразиха радостта си от успеха.

Специална драга е успяла да подкопае дъното под дългия 400 метра товарен кораб, а няколко мощни катера го избутаха към по-дълбоката част на канала. За успеха е помогнал и силният прилив по време на неделното пълнолуние.

Все още не са ясни причините за тежкия инцидент, блокирал плаването по Суецкия канал и нанесъл загуби за десетки милиарди на световната търговия.

„Силните ветрове и пясъчната буря не са основната причина за инцидента. Може да има технически повреди или други човешки фактори, но конкретната причина все още не е установена. Лошото време е само част от сложните причини за инцидента”, обясни директорът на държавната агенция за Суецкия канал Осама Раби.

Петролът поскъпва с 5% след блокирането на Суецкия канал

Междувременно, опашката от търговски кораби, които чакат каналът да бъде отворен, вече надхвърли 370, като 25 от тях са петролни танкери. Някои от превозвачите избраха дългия маршрут и вече заобикалят Африка. Всеки ден загубите за световната търговия от запушения канал бяха близо 10 милиарда долара.

Това не е първият проблем с този плавателен съд. През 2019 той беше замесен в друг инцидент в Хамбург. Товарният кораб ударил тогава малък закотвен ферибот. За щастие, нямаше жертви и пострадали, тъй като на борда не е имало хора.