Директива бе приета от Европейския съюз през 2019 година и влиза в сила от днес

Пластмасовите изделия за еднократна употреба ще започват да изчезват от пазара на страните членки на Европейския съюз в изпълнение на европейска директива, която влезе в сила днес, предаде ДПА.

Директивата, приета през 2019 г., засяга изделия като прибори за хранене и чинии за еднократна употреба, пластмасови сламки, бъркалки, памучни клечки за уши и пластмасови пръчици за балони. Кутии за храна и чаши за напитки, направени от полистирол, също няма да се продават повече на пазара.

В Мексико забраниха пластмасата за еднократна употреба

Търговците вече са задължени да използват алтернативни изделия от стъкло и метал, които може да бъдат рециклирани. Те все пак ще имат право да продадат наличните складови запаси от пластмасови изделия за еднократна употреба.

Словакия забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021

Германската търговска асоциация предположи, че "все още има големи количества", които продавачите на дребно ще трябва да продадат, но уточни, че не разполага с по-точни данни.
Чинии, чаши и прибори за хранене, направени от органични материали и биоразградими пластмаси, също ще бъдат забранени. Забраната важи и за картонените изделия за еднократна употреба, които съдържат макар и само малко пластмаса или пластмасово фолио.

ОФИЦИАЛНО: ЕС забранява пластмасовите чинии и клечките за уши

Националното прилагане на директивата на ЕС за забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба е отговорност на отделните страни членки. Според говорителка на Европейския парламент ще има по-надеждни данни за прилагането на директивата едва след крайния срок за влизането й в сила днес.

ЕС иска през 2030 г. да може да рециклира всички пластмаси

В Германия, освен забраната на гореспоменатите изделия, ще влезе в сила изискване за специално обозначение на изделия за еднократна употреба, за които все още няма готова алтернатива. Те включват хигиенни продукти, чаши за еднократна употреба, направени изцяло или частично от пластмаса, и цигари с филтри, съдържащи пластмаса. Обозначаването има за цел да предупреди потребителите за щетите върху околната среда, причинявани от пластмасата, и да ги информира за правилния начин на изхвърляне на тези изделия, отбелязва ДПА.

Източник: БТА