Причината - европейците генерират 25 млн. тона пластмасови отпадъци годишно

Европейският съюз представи плановете си до 2030 г. всички пластмасови опаковки в Европа да могат да бъдат рециклирани и постепенно да премахнат пластмасите за еднократна употреба като чаши за кафе, информира БГНЕС. 

Стратегията, обявена от Европейската комисия, следва решението на Китай да забрани вноса на чужди продукти, които да бъдат рециклирани, включително огромни количества от Европа.

"Комисията има за цел да увеличи рециклирането на пластмаси и всички пластмасови опаковки да бъдат повторно използвани или рециклируеми до 2030 г.", съобщи изпълнителният орган.

Предложенията й също така имат за цел да създадат възможности за бизнес, като трансформират начина, по който пластмасовите продукти се проектират, произвеждат и рециклират в Европа.

Първият вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс заяви: "Трябва да спрем навлизането на пластмаси в нашата вода, нашата храна и дори в нашите тела. Единственото дългосрочно решение е да се намалят пластмасовите отпадъци чрез рециклиране и повторно използване на повечето. Китайското решение несъмнено е голямо предизвикателство, но нека да превърнем това предизвикателство във възможност".

Опасни ли са пластмасовите бутилки и опаковки за храни? (ВИДЕО)

Предложенията не съдържаха планове за данък върху пластмасовите опаковки, които бюджетният комисар Гюнтер Йотингер предложи миналата седмица за борба със замърсяването и да помогне за запълването на дупка от около 13 милиарда евро в бюджета на блока, причинена от Брекзит.

"Все още не сме намерили начин да въведем европейски данък за пластмаси. Още е рано да обещаваме нещо", заяви пред репортери заместник-председателят Юрки Катайнен, отговарящ за работните места и инвестициите. 

Комисията съобщи, че европейците генерират 25 милиона тона пластмасови отпадъци годишно, но по-малко от 30% се събират за рециклиране.

Изхвърляме повече отпадъци по празниците

Тимерманс призова за насърчаване на информираността, като призова родителите да казват на децата си, че една пластмасова сламка отнема само една секунда, за да бъде произведена, но 500 години, за да се разпадне.

Той каза, че комисията е започнала процес, който да забрани в крайна сметка микропластмасите, които се намират в козметиката и други продукти, но се вкарват в тялото чрез храна.

Катайнен заяви, че стратегията е "чудесна възможност за европейската индустрия да развие световно лидерство в новите технологии и материали".

Той добави, че Европа все още няма функциониращ пазар за рециклиране на пластмаси, тъй като няма определени стандарти. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.