Какви вещества се отделят от тях?

Опасни ли са пластмасовите бутилки и опаковки за храни? Какво показаха лабораторните тестове, които направихме? И как да разпознаваме най-използваните пластмаси за опаковки?

Повече от половината от сигналите, получени в ЕС, за опасни опаковки за храни са на изделия – внос от Китай. От 1430 получени сигнала – 823 са за китайски опаковки.

Отново искат кофички от полипропилен за киселото мляко

От 2011 г. в ЕС е забранено пластмасовите шишета за хранене на бебета да съдържат бисфеноли. На тях трябва да има надпис - без бисфенол (BPA free). Франция първа в ЕС направи стъпка в борбата с пластмасата - като забрани използването на пластмасови чаши, чинии и прибори за хранене за еднократна употреба.

СРЕЩУ ПЛАСТМАСАТА В ЧЕРНО МОРЕ: Кораб на "Грийнпийс" идва у нас

Кога пластмасовите опаковки и бутилки стават опасни за храните и напитките, които се съдържат в тях?

СЛЕД СПОРА ЗА ОПАКОВКИТЕ: БДС за киселото мляко няма да се променя

Взимаме и кофичка кисело мляко. Означението с номер 6 на дъното показва, че опаковката е от полистирен. От него се изработват и чашките за кафе, както и кутии за храна. При висока температура материалът изпуска в храната канцерогена стирен и става токсичен. 

В какви кофички трябва да бъде киселото мляко, за да не е опасно?

Ако се спазват указанията за всеки вид пластмаса – рискът от преминаване на опасни вещества от опаковките към храните и напитките е минимален. Често обаче основните правила не се спазват.

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.