Ветроходът "Rainbow Warrior" акостира във Варна и Бургас

Световноизвестният кораб на „Грийнпийс” "Rainbow Warrior", който противодейства на ядрени опити, блокира въглищни пристанища и се бори с нагли бракониери, акостира в Бургас и Варна през август. 

По темата

Визитата му у нас е свързана с кампанията на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси в Черно море.

Една найлонова торбичка, която използваме за около 10 минути от магазина до вкъщи, след това трябва да се разгражда от природата близо 300 години. Те прекосяват цели континенти и достигат до морето. Стотици морски костенурки, делфини и други морски създания умират, задушени от тях. Един милион морски птици загиват всяка година в хватката на пластмасата.

Отпадъците са толкова много, че ако ги натоварим на влакова композиция, дължината й ще бъде колкото разстоянието от Земята до Луната и обратно.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учените.

Уникалният плавателен съд, който се бори с отпадъците, ще акостира на пристанищата в Бургас и Варна. Бордът му ще бъде достъпен за всички желаещи да го разгледат. Той ще бъде в Бургас на 5 и 6 август, а във Варна - на 12 и 13 август.

340-тонният кораб на „Грийнпийс” претендира да е единственият плавателен съд, който освен екологичен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните в света, както и за борба с техните замърсявания. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.