Вероятната причина е старо замърсяване извън териториални води на България

След сигнал на зрител на NOVА в рубриката ни „Моята новина” за замърсяване с петна от мазут на плаж до Синеморец Министерството на туризма извърши проверка.

Кои са най-мръсните и най-чистите плажове по родното Черноморие?

Нашият зрител Йордан Миланов написа: "Всички плажове в района на Синеморец са покрити с мазут, който се залепва по тялото и е трудно да бъде отстранен. Предполагам, че и не само в Синеморец е така. Моля сигнализирайте компетентните институции. Дано се задействат, защото е жалко да гледаш как чужденците се радват на нашето море и после се връщат от плаж целите омазани в черно".

Проверяват чистотата на плажовете и морската вода

Проверката установи, че става въпрос за малки по размер катранени топчета, изхвърлени на плажната ивица на устието на река Велека до Синеморец. 

Кои са 7-те най-красиви плажа по българското Черноморие? (ВИДЕО)

От „Морска администрация“-Бургас съобщиха, че вероятната причина е старо замърсяване извън териториални води на България, които силният вятър и бурното море са изхвърлили на брега в последните няколко дни.

ВСИЧКИ НА ПЛАЖА: Слънце и море вместо лекарства срещу стреса

Министерството на туризма е дало предписание на наемателя на плажа за незабавно почистване на ивицата, което да продължи до пълното отстраняване на петната от мазут, както и да постави указателна табела с информация за настоящото замърсяването.

Урок по оцеляване: Как се спасява човек от удавяне?

Проверени са и останалите плажове в землището на Синеморец - плаж „Бутамята“ и „Липите“. Там не са открити замърсявания. 

Снимка: Йордан Миланов, "Моята новина"

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.