Изследване сочи, че някои заместители се оказват изключително опасни за здравето

Пластмасовите прибори за хранене, чинийките, сламките, бъркалките и клечките за уши вече са забранени на територията на целия Европейски Съюз. Оказва се обаче, че техните заместители може да се окажат изключително опасни за здравето и дори да предизвикат рак.

Забраняват пластмасови изделия за еднократна употреба в Германия

За малкия бизнес това определено ще бъде предизвикателство. Благовеста Павлова, която е предприемач и дистрибутор на Непалски чай, е въвела екологично чисти опаковки още в началото на своя бизнес.

„Използвам метални кенчета, които могат да се рециклират лесно. Могат да се използват и за съхранение на нещо друго. Следващата стъпка, която планираме, е да ограничим поръчката на капачки”, сподели тя.

Според нея, въпреки, че нестандартната опаковка оскъпява продукта, но по този начин може да се подкрепи локалния бизнес.

Възможен ли е животът без пластмаса

„В резултат на изключителното бързане след забраната на пластмаса в ЕС, сега пазарът предлага стихийност и хаос. Започнаха да прииждат алтернативи, основно от Азия. В някои продукти се съдържат химикали, които кореспондират с храните, а това е опасно за здравето” коментира Богомил Николов от „Активни Потребители“ в ефира на „Събуди се”.

Той посочи, че няма регламент за спойващи вещества, които са безопасни. Тепърва трябва да се нагоди и законодателството, за да се предпазят потребителите.

„Пазарът изобилства от най-различни измамни практики. Част от продуктите, които претендират, че са 100% бамбук, всъщност са примесени с пластмаса и добавки. Те обаче претендират за 100% екологичност, за да привлекат потребителя. В Западна Европа в момента дебатът е изключително актуален. И в България започваме да говорим за това нещо”, обясни Николов.

Според него големият проблем е, че няма регламент, който да спира тези опасни продукти още на границата.

Подробности гледайте във видеото.