Всяка машина има ПИН код за достъп, който се знае от председателя на комисията

Всички секции за гласуване у нас бяха проверени и запечатани от полицията. В страната те са общо над 12 000. Изборният ден ще започне точно в 7 и ще приключи в 20 часа.

За да е всичко точно в изборния ден, днес подготовката започна рано сутринта. Петя Куманова е председател на 31-ва секция в столичното 119 СОУ. След като изборните книжа пристигнаха в секцията, секционната комисия се изправи пред първото си предизвикателство - забрана за лепене по стените на училището.

ЦИК разреши заснемане и излъчване при отчитането на резултатите от вота

Последваха указания, а след тях дойдоха и машините. Всяка от тях има ПИН код за достъп, който се знае от председателя на комисията.

„Най-голямото предизвикателство пред нас е участието ни поради пандемията. Много членове и председатели на СИК се отказаха от страх”, каза Петя Куманова.

Страх от машинния вот за решилите да са част от секционната комисия на Петя няма. При тях машините са две, а ако има неразбрали как да гласуват, има план. „Винаги ще има някой колега или аз, който няма да гледа естествено какъв е вотът, но ще стои зад машината и ще казва кое копче да се натиска”, обяснява Куманова.

Денят утре ще започне с разписка от машините, които показват, че са изправни, а дотогава всичко се запечатва.

В неделя България избира 46-ото Народно събрание. Екипите на NOVA предават на живо най-интересните места.