Фронтът на пожара е над километър

Хиляди декари гори пламнаха късно снощи край Свиленградско. Пожарът продължава да бушува и днес между Планиново и Устрем. Фронтът му е изключително голям - над километър. На мястото пристигна втора машина, която да прокара просеки за пожарните. Огънят гори в изключително недостъпна местност. До момента са унищожени над 2000 декара гора. 

Голям пожар бушува край Свиленград (ВИДЕО)

„През нощта основната задача беше да не допуснем пожарът да премине пътя Устрем - Планиново, тъй като на запад от него са много сериозни масиви. Ако допуснем това, ни очаква много тежка ситуация”, обясни директорът на пожарната в Хасково Николай Вълчев, който допълни, че най-големият проблем при гасенето се оказва вятърът. 

Основната версия е, че огънят е тръгнал при разчистване на просеки от земеделска техника. „Разследващите действия показват, че се е случил при почистване на пасища. Трябва да се вземат мерки. Предстои да издам заповед за спиране на действията по почистването в най-скоро време”, уточни областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов.

Голям пожар в блок в София (ВИДЕО)

Заради пожара е създаден кризисен щаб. Със стихията се борят над 100 огнеборци, както и доброволци. Военните също се включиха в гасенето на огъня. На този етап няма опасност за населените места.

Репортер: Димитър Иванов