17 чужди медии твърдят, че унгарското правителство е едно от тези, които използват шпионския софтуер "Пегас", за да шпионират своите противници

В Унгария имаше протест срещу подслушването на политици и опозиционери. Той беше провокиран от разкритията за употреба на шпионския софтуер "Пегас".

Репортаж на 17 уважавани медии от различни държави твърди, че унгарското правителство е едно от тези, които използват "Пегас", за да шпионират своите противници. 

И телефонът на Макрон е бил мишена на "Пегас"

Митингът символично тръгна от музея в памет на жертвите на нацизма и комунизма и стигна до централата на управляващта партия.  Протестиращите носеха и плакати, на които Виктор Орбан беше изписан като "ВИКТАТОР".

Правителството все още не е отговорило дали използва програмата "Пегас".  Официалното изявление беше само, че Унгария събира разузнавателните си данни законно. 

ШПИОНСКИ СКАНДАЛ: Авторитарни режими са подслушвали над 50 000 души

"Историята с подслушването ми напомня на комунистическия режим. Това означава, че страната се отдалечава от Западна Европа и се приблизава до Изтока. Не мога да приема такова нещо", заявява протестиращ.

"Разследването в различни страни в чужбина може и да даде резултат. Обществото трябва да реши този проблем, независимо на коя партия симпатизираме. Подобно нещо не може да остане без последици", смята журналистът Давид Дерчени.